Från skolbänken till praktik, anställning och slutligen en chefspost. Hårt arbete och passion för det han gör tog journalisten Henrik Eriksson, idag chefredaktör på Nyheter24, upp till toppen på mindre än tre år.

Text: Ellen Mäkipiha

Blott 28 år fyllda och chefredaktör för Nyheter24, nyhetssajten som numera har passerat sträcket för 1,5 miljoner unika läsare i veckan.

Jag bestämde mig snabbt för att jag skulle sticka ut och bli jävligt bra på något, säger Henrik Eriksson.

Ursprungligen från Mariefred pluggade Henrik journalistik på Kaggeholms högskola, och tog examen 2011. Hans resa i mediabranschen gick därefter i rasande takt. Samma år började han som praktikant på Nyheter24, blev anställd under sommaren, nyhetschef för sajten året därpå och tillträdde slutligen som chefredaktör våren 2013. Svaret på frågan om vad som tagit honom dit han är idag kommer kvickt och är rättfram;

– Jag har jobbat hårt och visat framfötterna. Jag har dessutom alltid sett mig själv som en
ledare och det har fallit sig naturligt att jag tar den rollen i grupper.

Med ett lugn i rösten berättar han om sin syn på att vara chef, och hur Nyheter24 följt en modell för sina medarbetare som han själv fått ta del av, och valt att fortsätta med.

På Nyheter24 försöker vi att internrekrytera så mycket som möjligt, just för att det ska finnas en chans för unga att ta sig upp i företaget och ges möjligheten att utveckla och förädla sin talang. Låta dem vara med på hela resan.

Att välja rätt personal är en av utmaningarna med att vara chef.

Det finns få jobb men många som utbildar sig i den här branschen, så det är klart att det är viktigt att hitta rätt typ av personer, som håller måttet för det vi gör.

Men att vara både ung och chef bekommer honom inte. I och med att vi har en ung redaktion ser jag det bara som en fördel att jag är i samma ålder. Det är lättare för mig att förstå mina kollegors tankar och känslor. Att vara en bra chef handlar om att vara en bra ledare, då spelar inte ålder så stor roll, tycker jag.

Henrik Eriksson sticker inte under stol med att mediebranschen är ett hårt klimat. Den ständiga förändringen kräver att man är med i matchen.

– Man läser i branschpressen om att det skärs ner i de andra mediehusen. Förut var det tidningar som gick bra, nu är det det mobila som gäller och därför behöver de ställa om sig. Det är ju en fördel att vi som bara finns på nätet är i fas med tiden och fått fortsätta växa
uppåt med bra resultat.

De 1,5 miljoner unika läsarna i veckan är resultatet Henrik pratar om.

– Jag har hela tiden haft utgångspunkten att försöka se till sajtens bästa. Det handlar ju såklart om urval av nyheter men samtidigt också om att vi jobbar med det vi har bestämt att vi ska göra, och håller oss till det. Det skulle man kunna säga är en nyckel.

Både som anställd och som chef är man ständigt granskad i mediebranschen, och blir titt som tätt dömd utifrån sina artiklar, både på gott och ont.

– När folk är arga på en så är det oftast läsare som inte håller med om något man har publicerat men så har det ju varit i alla tider. Skillnaden idag är ju att nätet gör det lättare att bli kritiserad för det man gör. Här måste man vara hårdhudad men också prata med läsarna och fråga varför eller hur de tycker att vi ska göra istället, vända det till en dialog. Jag tror att det också är ett skäl till att vi växt så mycket, att jag försöker ha en bra interaktion med framförallt våra läsare, säger han.

Dagen då han blev tillfrågad om att bli chefredaktör på sajten beskriver Henrik som stor men samtidigt lite läskig. Men han ångrar sig inte, snarare tvärtom.

– Jag har gjort många roliga saker under mina år som journalist, intervjuat roliga personer och gjort en del stora avslöjanden, vilket har betytt mycket för mig, men den dagen var givet den mest speciella. Läskigt var det för att man tvekade lite på sin erfarenhet men jag skulle aldrig tackat nej. Man måste våga göra fel och chansa, och den här gången blev det ju bra.

Att våga göra misstag och att satsa stort är också något han försöker föra vidare till sina anställda, och ger som råd till aspirerande chefer i dag.

– Det gäller att inse att man själv ska leda som ett exempel. Ska du få med dig dina anställda dit du vill så är det bra att ta det extra
steget för att få med andra att göra samma sak. Det handlar också om att stå upp för sina anställdas bästa och vara peppande, inte bara ge feedback när saker inte faller ut som man vill. I min bransch är man till exempel enligt många inte bättre än sin senaste artikel.

När Henrik som 15-åring insåg att han inte var tillräckligt bra för att bli fotbollsproffs bestämde han sig istället för att bli sportjournalist. Efter gymnasiet hade han tröttnat på plugget och reste runt och jobbade i bland annat Kanada och Australien, innan han tog upp studierna igen och började på Kaggeholms journalistlinje. Såhär med facit i hand tycker han att studierna varit till stor nytta.

Kaggeholms folkhögskola var extremt bra för mig. Där får man lära sig vad journalistik handlar om och att det är mer praktik än teori. Redan under första året var jag nyhetschef över lokaltidningen vi producerade och chefredaktör för magasinet vi gjorde.

Att man som journalist nästan alltid tar med sig jobbet hem verkar han bara se som något positivt.

– Jag har valt ett yrke som jag har passion för och som jag tycker är väldigt roligt. Det kan vara få förunnat och jag ser mig därför som lyckligt lottad.