DE VERKAR FÖR FRAMTIDENS HÅLLBARA RESANDE

– OCH GÖR SVERIGE NÄRMARE

Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rikard L. Eriksson

Utvecklande, utmanande och helt avgörande för ett hållbart, effektivt och modernt resande. Trafikverkets arbete med det statliga väg- och järnvägsnätet är en nyckel in till framtiden. Så även för de som arbetar där. Vi har träffat några av dem.

På Trafikverket kan man få möjlighet att arbeta med såväl korta som långvariga uppdrag. En av dem som arbetar med ett av de större är Leon Trang som är projektledare inom införandet av det nya signalsystemet för järnvägen, ERTMS. Ett projekt som väntas vara klart tidigast 2035.

– Det är ett väldigt omfattande och komplext arbete, men det är väldigt kul att vara en del av ett projekt som ger så stor samhällsnytta, säger Leon och berättar:

– Vi anpassar oss till den EU-standard som järnvägen ska ha när det gäller signalsystem. Det gör Sverige mer tillgängligt och öppet för att man ska kunna bedriva trafik mellan olika landsgränser. Visionen är att i framtiden kunna köra ett tåg från Stockholm till säg, Neapel. Då är signalsystemet en förutsättning.

Trafikverket blev Leons första arbetsplats efter att han tog examen som civilingenjör i industriell ekonomi på KTH i Stockholm 2016.

– Jag ville gå en utbildning som håller många dörrar öppna och jag ville jobba med tekniska frågor, för det är mycket av vad framtiden kommer att handla om.

Efter att ha hört om att en traineetjänst kunde vara en bra brygga från utbildningen in i arbetslivet sökte han sig till Trafikverkets traineeprogram.

– Traineeprogrammet var ett väldigt bra sätt att komma in på en så stor organisation som Trafikverket. Jag sattes direkt in i hetluften och fick en bra översikt av vad det innebär att jobba här. Jag fick prova på och själv känna efter, vilket kändes som en unik möjlighet.

Idag, fyra år senare, har Leon gått från trainee till projektingenjör till projektledare inom Trafikverket i Stockholm och trivs fortfarande.

– Det har varit en bra plats att göra karriär på. Min chef är inte rädd för att ge mig stora och utmanande uppgifter, vilket jag tycker är positivt. De är inte rädda för att ge unga och nyexaminerade möjligheter. När man sedan är anställd är de måna om att ge frihet under ansvar. De förutsätter att man gör sitt jobb, vilket jag tycker är en bra inställning.

Själv ser han stor utvecklingspotential inom sin arbetsplats.

– Det märks att Trafikverket tänkt till kring hur man ska behålla kompetens. Det finns verkligen möjligheter att utvecklas här. Dessutom dyker det upp fler och fler tjänster när behovet ständigt ökar. Eftersom jag trivs bra, både på arbetsplatsen och med det arbete jag gör, hoppas jag kunna vara kvar länge!

LÄS MER OM TRAFIKVERKET PÅ WWW.TRAFIKVERKET.SE/JOBBOFRAMTID