”Jag är inte bäst på något, men jag jobbar hårt”

Med runt tio miljoner visningar av hennes videor i månaden, över en trekvarts miljon följare på Instagram, författare till bästsäljare och med eget hudvårdsmärke är Therése Lindgren en av våra största Youtubers och influencers. Trots det säger hon till Supero:

– Om jag inte hade haft min utbildning i ryggen hade jag inte kunnat slappna av.

Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rickard L. Eriksson

Solen sänker sig över Stureplan och inte en minut har gått över utsatt tid när Therése Lindgren äntrar det medieprofiltäta Traverna Brillo, där vi ska ses. Förmodligen säger den där punktligheten allt om vem Therése Lindgren är. Som en av våra absolut största Youtubestjärnor, med runt tio miljoner visningar av hennes videor i månaden, måste man ha disciplin.

-Jag publicerar fyra videor i veckan på min Youtubekanal. Det har jag satt upp som mål för mig själv och det tummar jag aldrig på. Möjligtvis att det blivit tre videor någon gång, säger hon.

Att bli Youtuber var knappast något Therése såg framför sig under uppväxten i Nynäshamn. Hon ville bli veterinär för att hon älskar djur. Samtidigt präglades hemmet av en företagaranda.

-Båda mina föräldrar är företagare och hade företag tillsammans när jag växte upp. Min pappa har alltid velat att jag ska bli egen företagare. Själv tyckte jag mest att det där tjatet om att jag skulle starta eget var tröttsamt. Jag lockades inte alls av det ansvar som det innebär att vara egen.

De som kan Therése Lindgrens historia vet att skilsmässan mellan hennes föräldrar, när hon var i tonåren, tog henne hårt.

Det blev också en av anledningarna till varför hon flyttade hemifrån redan som 17-åring.

-Under gymnasietiden pratade jag med mina föräldrar bara någon gång i veckan, så de hade inte så jättestort inflytande när det gäller mina studie- och karriärsval. Egentligen hade jag nog velat ha någon att bolla med.

Direkt efter gymnasiet hoppade Therése på en event- och festfixarutbildning.

-Det fanns inte en tanke på att ta ett sabbatsår och fundera på vad jag verkligen ville plugga till. Jag var stressad på något sätt och led lite av duktig flicka-syndromet.

Varför festfixare?

-Det var rätt ogenomtänkt. Jag tänkte nog att det var ett lyxigt karriärval, som att det inte skulle kännas som att man hade ett jobb. Utbildningen låg i Nyköping och var en så kallad kvalificerad yrkesutbildning.

-Det var en jättedålig utbildning som lades ner året efter att jag slutat.

Vad gav utbildningen dig?

-Studieskulder, haha. Men det var nyttigt för mig att flytta och bo i en annan stad. Det var också då jag insåg att jag är ganska strukturerad. Jag vet att alla skriver på cv:t att de är bra på att hålla många bollar i luften, men jag är verkligen det. Utbildningen bestod mycket av projektledning och jag märkte att det var något som kom naturligt för mig.

Dessutom fick Therése upp ögonen för marknadsföring, något som gjorde att hon senare läste mer av det på Stockholms universitet, liksom systemutveckling. Men först blev det ett halvår i Barcelona och ett år av backpackande i Australien.

-När jag väl kom hem tog jag första bästa jobb som jag hittade; som säljare på mobiloperatören 3. Ett år senare blev jag mediasäljare.

Det var då Therése började sin säljkarriär på riktigt. En karriär som skulle gå bra, mycket bra. Kanske lite för bra.

-Problemet var att lönen var prestationsbaserad, vilket gjorde att man aldrig kände att man kunde sälja nog. Det tänket fungerar inte med min personlighetstyp, för då har jag inget stopp. Jag blev som en maskin och kunde ha jobbat ihjäl mig. Samtidigt brottades jag med saker inom mig och bråkade mycket med mina föräldrar.

Tillslut höll det inte längre. Therése blev utbränd och sjukskriven i nio månader.

Från början tänkte jag nog att jag snart kommer tillbaka, men det blev en jättedålig spiral och jag började snabbt isolera mig själv. Bara efter två-tre månader kunde jag inte ens gå till affären eller träffa mina föräldrar. Jag var rädd för att få panikattacker om jag skulle vara bland människor, vilket jag ofta fick. Det gjorde att jag utvecklade ett slags social fobi.

I samband med din sjukskrivning 2013 började du lägga upp videor, berätta!

-Jag startade först en blogg för att jag tänkte att jag kanske får gratis smink då – jag hade inte råd att köpa smink som sjukskriven. Samtidigt tittade jag mycket på sminkvideor. För mig var det som en verklighetsflykt att få se en massa glittriga läppstiftshylsor, fina nagellack och olika foundations. Jag hade inte alls några ambitioner att själv bli en Youtubestjärna, jag såg det som en kul hobby att själv lägga upp videor. Men ganska fort började folk titta på dem. Då fortsatte jag.

Nu har det gått fem år, hur ser en arbetsvecka ut för dig idag?

-Att göra en video tar nästan en arbetsdag. Det tar ett par timmar att filma och om jag ska testa någonting behöver jag även ta tid för att göra research. Sedan tar det tre, fyra timmar att klippa klart videon. Utöver det går jag på en del möten eftersom jag gör kommersiella samarbeten på mina kanaler. Minst en dag i veckan ägnar jag åt mitt skönhetsbolag, Indy Beauty.

Vad är viktigt när det gäller innehållet i din Youtubekanal?

-Jag försöker titta på helheten. På ett sätt kanske man skulle önska att varje video har ett slags budskap och bidrag till en bättre värld, men det hade fått mig att tappa mina prenumeranter så jag försöker ha en kombination av videor som bara är ren underhållning eller tidsfördriv med sådant som jag tycker är viktigt, så som veganism och psykisk ohälsa.

Hur mycket strategi ligger bakom din succé?

-Väldigt lite faktiskt. Det som är strategiskt är tiden jag publicerar mina videor på, hur ofta jag lägger ut dem och hur långa de är. Det är klart jag skulle kunna lägga ut en video en gång i veckan med högre kvalitet, men Youtubes algoritm verkar gilla att man lägger ut oftare snarare än sällan. Så där finns det en strategi, men inte när det gäller dialogen med tittarna.

Med tanke på din historia, finns det en risk att vara så ambitiös som du är?

-Jo. Jag har jättesvårt för att sätta stopp. Anledningen till det är inte för att jag är en ambitiös person eller för att jag är mer driven än någon annan, utan för jag sätter mycket av mitt värde i det jag presterar. Det kan vara som ett självskadebeteende eller ett sätt att undvika att hantera känslor. Istället för att ta tag i det som är jobbigt så jobbar man, och det är inte bra.

Vad gör du för att koppla av?

-Jag rör inte datorn efter klockan åtta på kvällen, vilket gör att jag somnar bättre. Jag lyssnar på böcker, i alla fall en bok i veckan, och försöker promenera.

Hur är du att leva med?

-Jag tror att det är lite ensamt. Vi har ju inga myskvällar, jag och min kille. Jag sitter alltid med en video. Däremot går vi alltid och lägger oss tidigt och sover tillsammans. Men det är dåligt med semester.

Vad driver dig?

-Att varje dag göra mig själv stolt, både i mitt privatliv och yrkesliv. Jag läste någonstans att stolthet är motsatsen till att ha dålig självkänsla. Jag tror att det är därför det är viktigt för mig att göra insamlingar till Djurens rätt eller till Världsnaturfonden och försöker vara en bra förebild för då känner jag mig stolt. Då blir det svårare för mig att ha dålig självkänsla.

Är även pengar en drivkraft?

-Ja, absolut. Pengar har alltid varit centralt samtalsämne i min familj. Inte för att det har funnits någon direkt koppling mellan pengar och lycka, utan snarare att har man pengar så har man råd att åka utomlands eller köpa god mat. I mitt liv är det en lyx att kunna gå in i en matbutik och handla utan att behöva titta på prislapparna. Jag har råd att köpa blåbär varje dag, vilket jag älskar. Jag reser aldrig utomlands så jag lever inte något extravagant liv precis.

Hur tar du kritik?

-Dåligt. Jag har jättesvårt för att ta kritik, jag tar det väldigt personligt. Jag läser kommentarer men bara när jag har en bra dag. Ibland vältrar jag mig i det också och det är inte så bra.

Vad har du för karriärråd?

-Välj inte din yrkesväg för att någon annan sagt det. Du måste själv brinna för det. Låt det ta tid, stressa inte in i en karriär. När du väl har ett jobb, tillåt dig själv att vara ledig och våga göra fel och byta väg. Och jobba hårt.

-Jag har ingen talang, jag är inte bäst på någonting. Däremot jobbar jag hårt. Det finns ett ordspråk som säger: ”hard work beats talent when talent doesn’t work hard”. Min styrka är att jag orkar fixa till den där extraeffekten i mina videor när andra inte gör det.

Hur tänker du kring din egen utbildning och karriär?

-Jag har både hängslen och livrem eftersom jag har evenemang- och projektledningsutbildning, 10-15 års arbetslivserfarenhet och två kurser kvar innan jag får en kandidatexamen i systemutveckling. Det är en trygghet. Jag tror nämligen fortfarande att varenda gång jag lägger ut en video på Youtube så är det är den sista. Om jag inte hade haft min utbildning i ryggen hade jag inte kunnat slappna av.

Till slut, vad har du för framtidsplaner?

-Jag förstår ju att jag inte kommer att kunna hålla på med Youtube-videor hela livet. Dels för att jag blir inaktuell, dels för att jag tror att det inte är någonting jag vill. Jag kompromissar jättemycket med min integritet och jag känner nu, efter fem åt, att det tar emot lite mer. Skulle jag exempelvis få barn skulle jag aldrig visa det på Youtube. Däremot hoppas att få skriva blir fler böcker. Jag har kontrakt på att ge ut en till, men vi har inte satt innehållet än. Drömmen vore att skriva en roman i framtiden.

Namn: Therése Lindgren

Ålder: 31 år

Bor: Stockholm

Familj: Pojkvännen Anders.

Yrke: YouTuber med egna YouTube-kanaler sedan 2013, författare till boken ”Ibland mår jag inte så bra” (Forum, 2016) och ”Vem bryr sig?” (Forum, 2017), har egen webbtvserie på Dplay och driver egna skönhetsmärket Indy beauty som består av veganska produkter. Produkterna tillverkas av företaget CCS Healtcare som Therése är delägare i.

Utnämningar: Therése har utsetts till Årets YouTuber på Guldtuben åren 2015, 2016 och 2018 och har fått Guldtubens pris för ”Årets samarbete” samt ”Årets Style”. På Kristallengalan 2016 utsågs hon till Årets webbteveprofil. 2017 fick hon priset Guldråttan av djurrättsorganisationen Djurens Rätt för att hon uppmärksammar djurrättsfrågor i sin videoblogg. 2017 dubblade Therése Lindgrens bolag sin omsättning till drygt 19,5 miljoner kronor med ett resultat på 17,4 miljoner (DI Digital).