Som student finns det mycket att tänka på och när du flyttar till en ny bostad så är elavtal förmodligen inte det första. Om det dessutom är första gången som du tecknar elavtal så kan allt kännas väldigt oklart. Därför har vi tagit fram tre tips på saker du borde tänka på när du tecknar elavtal!

1. Jämför olika elbolag

Det finns många elbolag ute på marknaden och det kan kännas som en ren djungel att läsa information om alla för att hitta den som passar en bäst. Som tur är finns flera hemsidor som kan hjälpa dig att jämföra olika elavtal! Till exempel Compricer, Tecknael, Elskling och Elpriskollen.

2. Ska du ha rörligt eller fast avtal?

Vad passar din livsstil bäst? Ska du välja fast eller rörligt pris? Genom att välja ett fast elpris så finns det en trygghet då du inte kommer stöta på några överraskningar när det är dags att betala fakturan. Med rörligt elavtal följer man marknadspriset på el och priset kan därmed variera och sjunka under vissa månader men också öka under andra. I det långa loppet kan rörligt elavtal visa sig mer lönsamt men det gäller att ha marginaler för när elen når sina pristoppar. The choice is yours!

3. Var kommer elen ifrån?

Allt handlar inte alltid om pengar. Det kan också vara bra att veta var din el kommer ifrån. Många elbolag har möjlighet att erbjuda elavtal där du själv kan välja energikälla. Är du mån om miljön kan du till exempel välja bort fossila alternativ och endast köra på förnybar energi som vatten-, vind- och solkraft.

Hos Fortum kan du lära dig mer om hur du tecknar ett elavtal som är bra för planeten. Som student får du även 500 kr rabatt och gratis sommar-el när du tecknar studentavtal med Fortum. Läs mer på: elavtal.fortum.se/student

Men det är inte bara ett bra elavtal som du kan spara in pengar på!

Lär dig att vara energismart genom att inte förbruka mer el än nödvändigt och dra på så sätt ner din elkostnad. 

  • Byt till energisnåla lampor. De kan dra till 80 procent mindre el och kan hålla upp till tio gånger så länge som en vanlig glödlampa.
  • Använd diskmaskin om du har en! Det kan gå åt upp till fyra gånger mer energi när man diskar för hand då det går åt en större mängd varmvatten. 
  • Ha inte lampor och apparater på i onödan. Genom att använda timer eller rörelsesensorer så kan du lätt se till att begränsa deras användning. 
  • Låt tvätten lufttorka istället för att använda torktumlare då den kan dra upp till fyra gånger så mycket el.
  • Sänk inomhustemperaturen med en grad och sänk energianvändningen med hela fem procent.

Vill du ha fler tips på hur du sparar pengar? Läs här om hur du kan maxa din studentbudget