Vad gör du när du söker arbete om inte säljer dig själv? Och vilka är experter på att sälja med ord om inte copywriters? SUPERO samlade in smarta knep från reklamvärlden som kan ge nycklar till ett ansökningsbrev som ger dig jobbet.

Text: Louise Stigell

Först: 3 klassiker som kan vara bra att undvika

1. Skriv inte något bara för att du tror att arbetsgivaren vill höra det ”Jag är glad och utåtriktad och tillbringar gärna fritiden med mina vänner.” Även om detta är sant kan det vara en fördel att använda ord som inte känns så uttjatade.

2. Se upp för klyschorna Hoppa över uttryck som, ”många bollar i luften”, ”brinner för”, ”serviceinriktad”, ”tävlingsmänniska”.

3. Skippa de ”vanliga” beskrivningarna Försök hitta alternativ till utslitna ord som, ”intressant”, ”positiv”, ”leverera” och så vidare.

Skriv ett ansökningsbrev som gör intryck

1. Fånga intresset

Helst redan i de första meningarna.

– Du är säkert kvalificerad och duktig, men utgå ifrån att andra också är det. Det är i det personliga som du har chans att sticka ut, säger copywritern John Hennius.

Ditt CV visar att du har kompetensen som krävs för jobbet. Men det är ditt personliga brev som förklarar varför just du ska få jobbet, menar John. Gör dig själv minnesvärd och annorlunda. Lek med nya, spännande inledningar och sätt att presentera dig själv.

 2. Du är en produkt

Det kanske känns ovant att tänka på det viset, men det kommer att hjälpa dig att distansera dig själv och lättare se dina unika egenskaper. Inom försäljning talar man om Unique Selling Points, så kallade ”USPar”, alltså det det du erbjuder som ingen annan har.

– Gör en lista med alla erfarenheter och egenskaper som du bär med dig till jobbet du söker. Ha listan framme när du skriver brevet, säger John.

Är det svårt, ta hjälp av andra.

– Låt någon som känner dig skriva om dig och varför du är så bra. Du har garanterat glömt hälften av allt det där som gör dig unik.

3. Sätt dig själv i arbetsgivarens stol

Vad har de att vinna på att anställa dig? Vad kan du tillföra som är värdefullt?

– Det här är copywriterns viktigaste knep. Det är mottagarens perspektiv som gäller: ”What’s in it for me?” Din ansökan handlar om dig, visst, men i förlängningen handlar den om företaget som ska anlita dig och vilka fördelar de kommer att åtnjuta om de väljer just dig, förklarar John.

– Gör research så att du vet vem du säljer till. Då visar du att du förstår arbetsgivarens behov och att du uppfyller dem.

4. Våga vara självsäker

Vet du att du är bra på något, skriv det och stå för det. Ödmjukhet är bra, men även självsäkerhet är ett måste i säljsammanhang.

– Inte minst i början av karriären är det lätt att förminska sig själv och tycka att man inte har något att komma med, säger John och tillägger:

– Av någon anledning har killar lättare för att ”snacka upp sig”. Kvinnor tenderar att ”snacka ner sig”.

5. Ha glimten i ögat

Du vill att personen som läser ditt brev ska få en bild av hur du är. De ska bli nyfikna och vilja träffa dig för att se om du är lika härlig när du sitter i stolen mittemot.

– Måla upp en riktig människa, gärna med värme och humor. Använd dina egna ord och tankar och bilder. Var inte rädd för att visa en mer lättsam sida. Att vara en trevlig arbetskamrat är minst lika viktigt som att vara kompetent och professionell, avslutar John.