Under studietiden känns pensionen som en väldigt avlägsen framtid. Du investerar redan i din framtid genom att gå en utbildning som förhoppningsvis leder till ett jobb du trivs med. Med små medel kan du dock börja spara redan idag och få mer pengar att leva för när du väl går i pension. 

Text: Hanna von Zweigbergk

Ett tidigt pensionssparande gör att du kan känna dig tryggare när pensionen närmar sig. Man brukar säga att varje krona räknas och självklart är det roligt att se när pengarna successivt växer. Hundra kronor i månaden är en bra start om du inte har en fast inkomst utöver ditt studielån. På ett år har du sparat 1200 kr, plus ränta. 

Tänk över hur länge du behöver spara och hur du ska lägga upp ditt sparande. Ska du spara på längre sikt, som ofta är fallet vid pensionssparande, är det bra att placera pengarna i aktiefonder. Vid ett kortsiktigt sparande bör pengarna helst ligga på ett sparkonto. Det bästa med ett tidigt sparande är att du inte behöver spara lika mycket varje månad. Detta beror på något som kallas för “ränta på ränta-effekten”. 

Vad är ränta på ränta-effekten?

Vill du få dina sparpengar att växa snabbare ska du definitivt lägga ränta på ränta-effekten på minnet. Du kanske har hört talas om effekten tidigare, men vad betyder egentligen ränta på ränta? 

Den kallas också för snöbollseffekten på grund av att ditt sparande växer exponentiellt. När du får ränta på räntan växer sparpengarna snabbare och snabbare eftersom räntan hela tiden läggs på pengarna du sparar och ökar beloppet som du får avkastning på. Samtidigt som du får ränta på tidigare intjänad ränta kan du fortsätta spara och se en ännu kraftigare ökning på ditt pensionssparande. Med en högre räntesats växer pengarna också snabbare över tid. 

Exempel på ränta på ränta-effekten

År 1 sparar du 1 000 kronor och får 6 % avkastning. Ditt marknadsvärde är då 1 060 kronor.
År 2 sparar du ytterligare 1 000 kronor. Du har då totalt 1 060 kronor från år 1 och 1 000 kronor från år två att få avkastning på. Ditt marknadsvärde i slutet på år två blir då: 2 183 kr (1 060 + 1 000 = 2 060 x 6 %).

Ökningen fortsätter tills du väljer att gå i pension, säg om t.ex. 30 år. Dina 1 000 kronor om året som utan avkastning skulle bli 30 000 kronor har istället blivit cirka 83 000 kr! Det finns en anledning till att Einstein påstås ha kallat ränta på ränta-effekten för världens åttonde underverk.

Ränta på ränta-effekten betyder alltså att du har en stor fördel av att börja spara tidigt jämfört med de som börjar spara senare. 

Går det att spara pengar när man inte har några och är student?

Lever du på en tight budget känns det inte särskilt lockande att börja spara till pensionen. Men ett tidigt pensionssparande behöver inte betyda att du måste avsätta flera tusen kronor varje månad. Genom att kontinuerligt avsätta en liten summa kan du påbörja ett sparande som växer över tid. Med NOWO kan du exempelvis dagspara en mindre summa, snabbspara när du har möjlighet, få återbäring när du handlar online eller autospara med No Worries-kortet. Pengarna du sparar via NOWO förs automatiskt över till ett fondkonto som öppnas åt dig. Fonden bygger på ett långsiktigt och enkelt sparande, men du har möjlighet att ta ut pengarna när du vill.

Spara pengar varje gång du handlar

NOWO ger dig möjlighet att spara pengar till pensionen samtidigt som du handlar det du ändå behöver. Det funkar helt enkelt så att du får cashback på allt du handlar via NOWO i över 1000 anslutna butiker. Du handlar precis som vanligt. Den enda skillnaden är att du går via NOWOs app. När du gjort ditt köp så får du pengar till ditt NOWO-konto och du är på väg mot en riktigt bra ekonomi vid pensionen.

Som student får du just nu 100 kr att börja ditt pensionssparande med.
Använd rabattkoden student100 när du laddar ner NOWO-appen.

Detta inlägg är i samarbete med NOWO.
Hitta fler studentrabatter genom att ladda ner WeStudents-appen!