Soran Ismail och Magnus Betnér behöver knappast någon introduktion då de båda är starka namn på den svenska standupscenen. Under hösten är de aktuella med En skam för Sverige 2; en uppföljare till det samarbete de genomförde 2013. Vi har mött dem för att tala om deras bakgrund och försöka klämma fram lite tips.

Text: Peter Marchione Foto: Emelie Otterbeck

När man kikar på Sorans och Magnus respektive bakgrunder står det snabbt klart att dessa är väldigt olika. Soran, som är av kurdiskt ursprung, föddes i Iran 1987 i samband med att föräldrarna flydde från Irak. Via ett fängelse i Syrien hamnade han sedan i Sverige 1988 och efter att ha flyttat runt en tid hamnade familjen till sist i Knivsta utanför Uppsala.

Magnus föddes i Stockholm 1974 och flyttade under uppväxten runt en hel del, antagligen beroende på att hans far var pastor i Svenska Missionskyrkan. Efter att ha bott i Idre, Sala och Vingåker flyttade han som femtonåring tillbaka till Stockholm och gick där ekonomisk lin- je på Skärholmens gymnasium. Det var också i huvudstaden de båda herrarnas vägar korsades.

 

Soran berättar att han långt innan de träffades hade Magnus som favorit bland svenska ståuppare. Första gången han såg honom uppträda var på Standupgalan 2006 och redan året därpå stod de på samma scen

”Efter att vi hade gjort ett gäng turnéer var för sig så tänkte vi att det vore kul att göra något ihop.” -Magnus
– Första gången vi uppträdde ihop var i januari 2007, minns Soran. Jag tror att det var mitt tredje framträdande någonsin och jag fick hoppa in istället för Björn Gustafsson. Hela kvällen skulle vara på engelska för att Magnus ville träna inför sina kommande gig utomlands. Jag uppträdde i tre minuter – men då var Magnus på toaletten!

Någon som däremot både såg och gillade framträdandet var Magnus producent, som erbjöd Soran att uppträda tillsammans med Betnér vid ett par tillfällen samma vår.

Idén att jobba ihop kom sig naturligt då de gjort ett par resor tillsammans.

 

– Efter att vi hade gjort ett gäng turnéer var för sig tänkte vi att det vore kul att göra något ihop, förklarar Magnus.

– Jag tror att det var efter att vi hade avslutat varsin soloturné runt 2012, fortsätter Soran.

Steget att gå över till ett gemensamt framträdande innebär dock inte några egentliga skillnader, vare sig när det kommer till själva skrivandet eller utförandet.

– Det skiljer sig faktiskt ingenting, vi förbereder våra egna delar precis som vanligt, konstaterar Magnus och Soran fyller i;

– Man testar idéer på scenen och låter allt ta form över tid, ihop med publikens reaktioner. Till skillnad mot förra turnén har vi den här gången ett parti där vi står på scen ihop. Det återstår att se hur det blir eftersom ingen av oss har gjort något liknande tidigare.

 

 

 

Namn: Soran Ismail

Ålder: 28 år

Yrke: Komiker

Bor: Stockholm

Utbildning: Gymnasieutbildning

Aktuell med: En skam för Sverige 2

 

 

 

Namn: Soran Ismail

Ålder: 28 år

Yrke: Komiker

Bor: Stockholm

Utbildning: Gymnasieutbildning

Aktuell med: En skam för Sverige 2

 

 

Samhällsintresse

En tydlig gemensam nämnare för Soran och Magnus är deras intresse och engagemang för samhällsfrågor. Detta kombinerat med deras gemensamma förmåga att vara roliga, ser de också själva som den detalj som i grund och botten förenar dem. När jag frågar vad som mest skiljer dem från varandra berättar Soran att den stora skillnaden är att Magnus alltid är i tid medan han själv aldrig är det.

 

Roligare show

En skam för Sverige var en stor succé, som dessutom blev utsedd till Sveriges bästa föreställning på Svenska Standupgalan. Publikens förväntningar lär, minst sagt, vara upp-skruvade och jag undrar nyfiket vad vi kan förvänta oss denna gång.

– Man kan förvänta sig en ännu roligare show än den förra, med nytt material, utlovar Magnus.
– Varje gång man ser mig och/eller Magnus ska man få ont såväl i hjärnan som i magmusklerna. Inte för att någon kommer in och misshandlar publiken utan för att man får höra saker som skapar nya tankebanor och får en att skratta, förtydligar Soran.

 

En uppföljare riskerar ju alltid att få jobba i motvind, med mothugg i form av det klassiska ”ettan var mycket bättre”-tjatet. Vare sig Soran eller Magnus verkar däremot ett dugg oroliga.

– Det kommer inte att hända, utbrister Magnus. Det är standup, inte film. Till och med affischen är bättre än föregående; det kommer bli dunder!

– Vi båda utvecklas som komiker hela tiden och blir bättre och bättre. En skam för Sverige 2 kommer att vara bättre än den förra. Rent innehållsmässigt skiljer de sig åt genom att det är helt nytt material, samt att vi denna gång står tillsammans på scen för första gången, resonerar Soran.

Vi båda utvecklas som komiker hela tiden och blir bättre och bättre. En skam för Sverige 2 kommer att vara bättre än den förra. – Soran

 

 

Namn: Magnus Betnér

Ålder: 42 år

Yrke: Komiker

Bor: Vällingby

Utbildning: Ekonomisk linje på gymnasiet

Aktuell med: En skam för Sverige 2

 

 

 

Namn: Magnus Betnér

Ålder: 42 år

Yrke: Komiker

Bor: Vällingby

Utbildning: Ekonomisk linje på gymnasiet

Aktuell med: En skam för Sverige 2

 

Gymnasiet, Parlamentet och avhoppad lärarutbildning

Den högsta, avklarade utbildningsnivå såväl Soran som Magnus uppnått är gymnasiet. Båda har dock faktiskt varit inne en sväng på akademiska studier.
– Jag anmälde mig till en universitetskurs men det var bara för att få kårleg, skrattar Soran. Redan under sista året på gymnasiet började jag med standup och det hade redan börjat rulla på. 18 månader senare satt jag i Parlamentet, som den yngste deltagaren någonsin.

 

Magnus hoppade, enligt Wikipedia, av lärar- programmet för att det var för humorlöst. Jag känner att jag givetvis måste dubbelkolla om detta verkligen stämmer.
– Det var i alla fall en bidragande orsak. Men framförallt var det att man, enligt mig, inte fick lära sig saker som man skulle behöva, utan fokus låg på fel saker. I det här fallet på rena ämneskunskaper som man förmodligen redan har innan man väljer lärarprogrammet.

 Då åkte jag hem, sade upp mig från jobbet och började satsa helhjärtat på standup. -Magnus

Hur kan man göra den roligare, utan att tappa seriositet?

– Jag tycker verkligen inte att det måste vara roligt att plugga på det viset att man sitter och fnissar för sig själv när man läser. Men det måste kännas relevant för vad man ska jobba med när man är klar om det ska vara någon vits, förklarar Magnus.

De båda har ju, vid något tillfälle, gjort ett val att satsa på komiken. I Sorans fall smög ju karriären igång redan under skoltiden medan det i Magnus fall triggades igång under en USA-resa.

 

– Det var våren 1998 och jag hade varit i USA och kikat på ett par klubbar och insett att jag redan då var bättre än mycket man fick se där. Då åkte jag hem, sade upp mig från 

jobbet och började satsa helhjärtat på stand- up, minns Magnus.

 

För att runda av vårt samtal ber jag dem båda ge några konkreta tips till dem som är nyfikna på att satsa på en karriär som komiker/standup.

 

– Skriv fem minuter som du själv tycker är värt att lyssna på. Tjata på klubbar för att få scentid. Bomba, gå back. Repetera så ofta du orkar och hinner i minst tre år, tipsar Magnus.
– Gör det du själv tycker är kul, det som många kallar för ”sin grej”. Och våga misslyckas, avrundar Soran.