Grattis till examen och välkommen till arbetslivet! Här följer några tips på vägen till anställning.

BÖRJA I TID
Kanske har du redan startat. Många studenter satsar på att få in en fot i branschen under studieperioden. Att gå en relevant utbildning ökar givetvis dina chanser till jobb, men så också praktik. Praktik på plats väger ofta tyngre i arbetsgivarens ögon än tid spenderad med näsan i kurslitteratur. Se över dina alternativ gällande praktik, provanställning och traineeprogram. 

Flera utbildningar inkluderar eller erbjuder praktik som alternativ under studietiden. Ta chansen att prova på att arbeta ”ute i fältet”. Nervös? Ingen fara, här har du ditt guldläge att prova vingarna. Om det går lite skakigt i början – toppen! Då har du tacklat några hinder innan din själva anställningen. Ligg alltid steget före! Och kom ihåg; misstag är fullkomligt naturligt och driver din personliga utveckling framåt.

TÄNK PÅ CV’T
Samla på erfarenheter som är meriterande för arbetet du söker idag. Att arbeta utomlands ett år ser förträffligt ut på CV’t. Det visar på engagemang, flexibilitet och språkkunskaper. Undvik stora glapp i CV’t och beskriv på vilket sätt som dina tidigare erfarenheter är till din fördel i din jobbansökan.

KONTAKTER
Du har hört det förr – kontakter leder till jobb! Se om någon i din vänskapskrets arbetar med vad du är intresserad av och fråga om det finns några lediga tjänster. Koppla upp dig på LinkedIn och börja nätverka. Gå på mässor, föreläsningar, arbetsmarknadsdagar och dylikt för att öka dina chanser att knyta värdefulla kontakter. Fråga hur folk som har nått sina mål har gått tillväga.

VISA INTRESSE
Gör spontana jobbansökningar istället för att invänta annonseringar. Du kan vara den perfekta kandidaten som dyker upp i rättan stund! Ring och försök att få till ett möte med arbetsgivaren hellre än att endast räcka över ditt cv.

PEPPA DIG SJÄLV
När det kommer till arbetsintervjun så kan ett gott första intryck ta dig långt. Läs på om företaget och fundera lite kring vad du vill svara på frågor du tror kommer ställas. Känner du dig osäker, lyssna på din favoritmusik eller en inspirerande podcast innan. Eller ge dig själv ett peptalk i spegeln. Gör det du behöver göra för att jorda dig i ett positivt och självsäkert stämningstillstånd. Du fixar det!