Rätt inställning och attityd är en efterfrågad kvalitet på dagens arbetsplats

Hur avgörande för din karriär är egentligen inställningen till dina arbetsuppgifter och viljan att hjälpa dina kollegor på jobbet? För en militär är ansvarstagande, lojalitet och förmågan att se sin arbetsinsats som en del av något större inte bara viktigt utan fullständigt självklar. Trots det kan vägen ut i yrkeslivet, efter flera år inom det militära, vara minst lika utmanande som för en nyutexaminerad akademiker.

Text & foto: Hanna von Zweigbergk

Att komma direkt till högskolan från värnplikten gör att du har mycket erfarenheter, men ibland kan det vara svårt att sätta ord på vad du lärt dig i värnplikten. Adrian Winterhof arbetar som rekryterare på Military Work i Malmö och hjälper dagligen personer att snabbt komma ut på arbetsmarknaden.

Adrian tjänstgjorde på Amfibieregementet i Stockholm under ett år, därefter bytte han till K 3 och utbildade sig till Jägarsjukvårdare. Han stannade i två år och fick under sin utbildning specialkompetens inom sjukvård. När han var klar med sin utbildning ville han ta en paus från det militära och tog därför ett jobb som greenkeeper. 

— Tillslut kom jag in på en utbildning uppe i Stockholm som jag tackade ja till. 

Som student kom Adrian i kontakt med Military Work då han kände att han ville göra något med all extra tid han hade efter skolan.

— Det var väldigt praktiskt, jag arbetade extra på fotbollsmatcher. Oftast jobbade jag kvällar och helger vilket passade bra att kombinera med studierna. Jag skulle rekommendera alla att jobba extra vid sidan av sina studier. Visst har det varit några intensiva perioder i och med att jag har jobbat 80% och studerat 120%, men det har gett mig så mycket mer än bara en utbildning.

Ett tips som jag kan ge är att planera in tentor väl för att ha koll på vilka tider det finns utrymme att jobba.

— När jag blev klar med min examen hade jag redan en fot inne på Military Work vilket gav mig möjlighet till en tjänst som rekryterare på kontoret i Malmö. Här har jag ansvar för rekrytering och matchning. Det betyder att jag intervjuar kandidater och matchar deras kompetens med de uppdrag vi har. 

— Idag hjälper jag även studenter att hitta extrajobb, precis som när jag fick mina första uppdrag. Cirkeln är sluten kan man säga.

När Adrian får frågan om vad den största skillnaden är mellan Military Work och andra företag svarar han utan tvekan gemenskapen. 

— Vi har alla beröringspunkter i vår bakgrund som knyter oss samman. Alla kommer från Försvarsmakten på ett eller annat sätt och det är väldigt lätt att känna igen sig. När jag intervjuar personer kan jag lätt skapa band till folk, jag förklarar hur vi arbetar här och det känner många igen. Förståelsen för varandra och det förtroende som byggs upp gör att vi kan hjälpa personer att hitta rätt jobb. 

— Vi använder liknande strukturer som i Försvarsmakten vilket gör att många känner att det är som att komma hem igen. 

 

Här kan du läsa mer om hur det är att jobba på Military Work.

På Militarywork.se kan du registrera ditt CV och söka ditt nästa jobb!