Funderar du över hur du ska göra för att fylla på ditt CV med värdefulla meriter? Som anställd på Manpower får du framtida karriärmöjligheter hos många av Sveriges mest attraktiva företag. Men det finns fler fördelar än så.

Text och foto: Hanna von Zweigbergk

Supero träffar studenten Max van Horik som studerar vid Jönköping university och arbetar extra via Manpower. Vi ses på campus en dag när Max är ledig från både skola och jobb. Han känns engagerad, målinriktad och härligt energifylld. Vi frågar Max hur det känns att kombinera studier med jobb.

— Det kan låta konstigt, men jag tycker att det är ett skönt sätt för mig att slappna av.

När jag är på jobbet tänker jag inte på annat än det jag ska göra där. Jag får möjlighet att komma till en annan miljö och det är väldigt avslappnande. Jag tänker inte på tentaplugg eller uppsatser, jag tänker bara på jobbet.

Max har läst halva sin utbildning och har ungefär 1,5 år kvar. Hans tid utanför studierna spenderar han på IKEA där han har fått extrajobb. Men han umgås såklart även med vänner på fritiden.

— Jag såg via Manpowers jobbportal att det fanns en tjänst inom logistik ledig och det lät som en intressant merit att ha på cv:t. Tjänsten går i linje med min utbildning, som är industriell organisation och ekonomi med inriktning på logistik och ledning. Så jag såg det som en självklarhet att söka.

Hur snabbt gick det från intervju till anställning?

— Det gick ganska fort. Jag hade jobbet inom en månad från att jag sökt. Jag är anställd av Manpower men jag jobbar på och får mitt tidsschema från IKEA. Behöver jag hjälp så kan jag dock alltid vända mig till Manpower, vilket känns skönt.

Hur pass flexibel måste du vara i ditt arbete?

— Jag jobbar bara hos IKEA vilket betyder att jag inte behöver växla mellan olika arbetsgivare. Mina arbetsuppgifter är ganska avancerade, så det är nog bra att jag kan fokusera på en arbetsplats.

IKEA är en av de mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige, jag kan tänka mig att du får möjlighet att knyta en del kontakter och bygga upp ditt nätverk?

— I och med att jag pluggar ett program med inriktning logistik så är det en fantastisk möjlighet att få kontakt med den världen.

Jag har dessutom fått en administrativ tjänst med överblick på hela verksamheten, vilket gör att jag får en inblick i hur det fungerar i verkligheten – det jag sitter och pluggar i skolan. Jag har känt att jag lättare kan greppa det jag lär mig i skolan. Det är win-win för min del.

Vad anser du vara viktigt hos en arbetsgivare?

— För mig som student är det viktigt att arbetsgivaren visar förståelse för att man är student. Det är vissa saker som jag måste prioritera före arbetet. Jag kanske inte kan ställa upp lika mycket under tentaperioder till exempel. Det handlar om att ge och ta. Jag pluggar trots allt på heltid och som arbetsgivare tycker jag att man ska respektera det.

Vad har du för tips till studenter som kombinerar studier med extrajobb?

— Det handlar om att disponera sin tid väl. Veta vad man själv tänker prioritera. Studentlivet är ju en period där man har ganska mycket ansvar över sin egen tid. Vill man jobba så är min uppfattning att det finns mer tid än man tror för det.

— Jag har tur som jobbar på Ikea, där avdelningen jag jobbar på har öppettider från klockan kvart över fem på morgonen till elva på kvällen. Så jag lyckas få in en massa timmar även fast jag pluggar på förmiddagen eller eftermiddagen. Det är en förmån som jag har där, men annars tycker jag att helger kan vara ett bra alternativ om man vill jobba extra.

— Mitt främsta tips är nog att inte vara för rädd och försöka söka jobb som har med utbildningen att göra. Det finns så många jobb som studenter tar trots att de inte är relevanta i förhållande till deras utbildning. För mig är det viktigt att kunna sätta jobbet i sammanhang till studierna, det värderar jag väldigt högt – att faktiskt ha denna erfarenhet på cv:t och redan vara inne i rätt bransch.

Bör man vänta med att skaffa extrajobb eller hoppa på det direkt?

— Jag skulle säga att det är individuellt. Har du som mål att gå all in för dina studier så tycker jag att du ska avvakta. Arbetslivserfarenhet är dock något som jag tror att väldigt många arbetsgivare kommer att värdera högt när du ska söka jobb efter examen. Har du hunnit arbeta extra under en treårig utbildning så har du ändå tre års arbetslivserfarenhet. Det är också skönt att få komma till en annan miljö, träffa kollegor och inte bara umgås med andra studenter. Du vinner väldigt mycket på att arbeta extra, det är inte bara en extra inkomst.