Att vara student innebär en massa nya möjligheter, men också en del ansvar och en tajt budget. Det är inte alltid så enkelt att leva på studielån och studiebidrag. Det är bland annat hyra, mat och mängder av dyr studentlitteratur som ska betalas på en liten inkomst. Här ger vi dig tips på hur du kan leva ekonomiskt samtidigt som du tillåter dig själv att unna dig saker.

Text: Elin Frisk

1. Gör upp en sparplan

Kolla igenom dina inkomster och utgifter, vad är rimligt för just dig och gör upp en plan. Det bästa är att leva efter dina förutsättningar och ta inte en massa lån för att kunna leva som du vill. Det kommer bara att skapa större problem i framtiden.

2.  Lär dig prioritera

Vad är viktigast för just dig? Är det att ha ett pendlarkort, för att kunna ta dig fram och tillbaka till skolan? Eller är det snarare bilen som är det viktigaste, för att kunna röra dig mer fritt?

3. Undvik onödiga köp

Innan du köper något så kan du fråga dig själv:
Vad är syftet med köpet? Har jag behov av det här just nu eller kan det vänta tills min budget tillåter det?

Det kanske inte är nödvändigt att köpa den där snygga tröjan eller klockan du sett.

Kombinerar du även studielivet med att vara förälder kanske du inte behöver köpa så mycket leksaker till barnen. Lek med det som finns tillgängligt och umgås, det viktigaste är att de får din kärlek.

4. Köp billigt

Kolla upp extra priser eller köp begagnat. Oavsett om det handlar om mat, kläder eller heminredning rear affärer ut bra priser i återkommande perioder. Håll utkik på deras digitala kanaler för framtida erbjudanden! Du kan även hitta bra begagnande produkter. Antingen genom second hand affärer nära dig eller digitalt genom till exempel blocket.se, tradera.se eller grupper på facebook. 

5. Utnyttja din studentlegitimation

Att vara student innebär att du får ta del av den bästa fördelen: mängder av studentrabatter. Använd dig utav dessa!

Ta del av till exempel Studenthäftet och WeStudents-appen för exklusiva lokala och nationella studenterbjudanden. 

WeStudents-appen fungerar även som Student-ID. Klicka här och ladda ner appen gratis idag! 

6. Få in mer pengar

Sälj prylar du inte använder. Har du gammal studentlitteratur som du inte har användning för längre? Sälj den då vidare till andra studenter. Det finns många sidor på nätet där du enkelt kan sälja dina böcker, ett exempel är campusbokhandeln.se.

Har du möjlighet kan du även söka extrajobb, för att öka inkomsten. Klicka här och hitta potentiella arbetsgivare!

7. Jämför dig inte med andra

Försök inte tänka vad alla andra har eller gör, det viktiga är att du lever efter din plan och uppfyller dina mål. Vad gör väl det om din vän har den senaste produkten och spenderar mer pengar än dig?