Text & Foto: Mattias Enback

Från Rönninge till London och sedan vidare till Australien via Stockholms universitet. Och nu ytterligare ett steg i karriären hos fiberföretaget IP-Only. Management traineen Emilie Gylfe har hittat drömjobbet med fokus på frihet.

På kontoret i Stockholm, alldeles intill Centralstationen, med utsikt över de vindlande järnvägsspåren, berättar Emelie hur hon snubblade över en traineeplats hos företaget IP-Only.

   – Det var något av en slump. Jag blev kontaktad av ett talangnätverk som berättade om rollen som skulle startas. Jag hade faktiskt aldrig hört om företaget tidigare, men tyckte det lät intressant så jag gick med på att träffa rekryteringsfirman, säger Emelie. 

Efter flera tester gick hon vidare till nästa steg, där hon fick träffa företagets HR-direktör Marie-Louise Bondesson på huvudkontoret i Uppsala. Därefter följde flera intervjuer med de flesta i koncernledningen.

   – Det var en ganska lång rekryteringsprocess, men den gav både mig och företaget möjligheten att känna på varandra. För varje person i ledningsgruppen som jag hade förmånen att få träffa blev jag bara mer och mer övertygad om att våra värderingar var i samklang och att detta var ett företag jag verkligen ville arbeta på, berättar Emelie vidare.

IP-Only fokuserar på fritt fiber åt alla. De menar att styrkan finns i att se till kundens behov och vill därför låta sina kunder fritt få välja operatör och bredbandslösning. Kunden ska helt enkelt få bestämma själv, vilket är något som Emelie menar genomsyrar hela företaget, såväl externt som internt.

   – Vårt företag är starkt värderingsdrivet. Initiativförmåga, hjärta och framåtanda står i centrum. Företagskulturen är viktig, den hjälper oss att skapa nöjda kunder och får våra medarbetare att må bra. Dessutom anser vi att det finns en styrka i att låta kunden bestämma. Jag ser det även som en viktig pelare i vår framgång, samt för fortsatt tillväxt och lönsamhet, säger Emelie.

IP-Only har genomgått en stor expansion de senaste två åren och vuxit från 140 anställda till över 400. Och företaget arbetar för det som kallas fibermålet – regeringens ambition att 90% av Sveriges befolkning ska ha tillgång till bredband om minst 100Mbit/s, år 2020. 

   – Vi är inne i en enorm tillväxtfas, då vi hela tiden måste tänka i nya banor och bredda perspektiven. Det är ständigt full fart, vilket är både kul och utvecklande. Ingen dag är den andra lik och vi arbetar väldigt brett för att nå fibermålet samtidigt som vi växer så det knakar, säger Emelie.

Emelie visar runt i de ljusa öppna lokalerna på kontoret i Stockholm som för tillfället är relativt tomt då det är sent på eftermiddagen en fredag i juli. Hon guidar bland stora kaffemaskiner, mängder av datorskärmar och uppradade skrivbord. 

   – I och med tillväxten har vi nyligen flyttat till nya lokaler, både i Stockholm och i Uppsala där vårt huvudkontor ligger. Kontoren ligger precis vid städernas centralstationer, vilket gör det smidigt att ta sig mellan arbetsplatserna, menar hon.

Emelie är uppväxt i Rönninge söder om Stockholm och reste till mångkulturella London för att jobba efter gymnasiet. När hon senare kom hem utbildade hon sig till civilekonom, delvis i Stockholm, delvis i Australien, och samtidigt arbetade hon som business analytiker och även som HR-konsult. Åren utomlands är något hon talar varmt om och hon poängterar att de hjälpt henne i den roll hon har idag och det hon tar sig an i framtiden.

   – Åren utomlands ser jag som nästan lika utvecklande, berikande och lärorika som studierna i sig. Jag tror att det blir allt viktigare att ha förståelse för andra kulturer och nya perspektiv. Dessutom är jag övertygad om att mångfald stärker och utvecklar alla organisationer och verksamheter, säger hon.

Emelie talar väldigt gott om sin chef, VD Henrik Ringmar, som själv en gång i tiden var management trainee. Det menar hon är bra då det finns en förståelse kring traineetjänsten på företaget

   – Jag är otroligt tacksam för det förtroende Henrik ger mig.  Han är en fantastisk ledare som lärt mig väldigt mycket, berättar Emelie Gylfe. 

Efter ett år som trainee är det nu dags för Emelie att gå vidare till en ny tjänst inom företaget. En roll som är under uppbyggnad, och som hon själv får vara med och utveckla utifrån företagets behov och hennes främsta kompetensområden och intressen.

   – För mig som management trainee har året inneburit hårt arbete och utvecklat mig enormt. Det har varit en stor ära att få vara med i koncernledningen och arbeta tillsammans med ledningsgruppen. Jag är väldigt stolt över att arbeta på ett företag där man ser medarbetarna som den främsta resursen, där man får påverka och utveckla både sig själv och verksamheten. Det är stort.