6 tips på hur du kan inreda
en liten yta med gröna växter

När du inreder är det lätt hänt att glömma grönskan, speciellt om du har begränsat utrymme. Vart får du plats med en stor kruka när du ska inreda en liten studentbostad? Men med växter och blommor får du en helt annan känsla i hemmet. Du får bättre luft och mer liv i inredningen. Du kan inreda med växter oavsett om du bor stort eller smått, här ger vi dig 6 grönskande tips på hur!

Den lilla ytan ska inte begränsa dig i din inredning, tvärtom kan du tänka mer kreativt och få en mer effektiv inredning. Som student är det bra att tänka i termer som Compact Living när du ska börja inreda ditt hem. Genom att planera bättre kan din bostad bli användbar, snygg och kvadratsmart på en och samma gång. 

Som med allt annat har växter inte bara ett användningsområde. Många använder grönska som en fin inredningsdetalj men växter är också bra för inomhusluften och ger liv till ditt hem. Dessutom kan du inreda även mindre ytor med det gröna.

Här nedan tipsar vi om 6 tips på hur du kan inreda din studentbostad med gröna växter på ett snyggt och smart sätt:

1. Väggar är till för att användas

Du kanske har en del tomma väggar i hemmet? Tomma väggar kan användas till många saker, inte bara att hänga tavlor på. För att få in mer växter går det bra att sätta upp krukor eller vaser direkt på väggen. Se bara till att de fästs ordentligt. 

Det finns flera växter som trivs med att hänga fritt ner över krukan. I vaser passar det bra med små sticklingar eller snittblommor. Välj en vas i glas för en elegantare inredning eller fäst små krukor där du planterar blommor.

2. Skapa Höjdskillnader

När du ställer en kruka på fönsterbrädan eller på golvet tar den upp en del plats. Om du istället jobba på höjden går det att få in fler krukor eller annan inredning som passar bra tillsammans med det gröna.

Höjdskillnader är bra om du inte vill ställa krukor på rad, något som kan kännas tråkigt. Ställ en kruka på en bok eller en lite träbit så får du upp krukan en bit över de andra. Du får automatiskt dynamik genom att kombinera växter med annan inredning.

3. Jobba med utrymmen som inte används

Har du inte plats för en piedestal eller kruka på golvet passar det bra att använda ytor som kanske inte används i vanliga fall. Vill du få in mer grönska men saknar utrymme? Det smarta knepet är att få upp växterna från golvet genom att hänga upp krukor i amplar. Fönstret är en perfekt plats för en ampel, där får växten tillräckligt med ljus året om. 

Amplar går även att sätta upp på väggen. Utnyttja oanvända hörn som annars är tomma. På det sättet får du på ett snyggt sätt upp grönskan från golvet. Perfekt för den lilla lägenheten!

4. gör din egna växtvägg

 

Har du bara ett rum där säng, soffa och matbord står och samsas om utrymmet kan du bygga en egen rumsavskiljare. Samtidigt som du skiljer av delar i hemmet får du in mer grönska. Oftast tar en spaljé lite mindre plats och du kan välja mellan att använda den som en rumsavskiljare eller ha den lutandes mot en vägg. På spaljén kan du hänga upp krukor och andra dekorationer direkt på metallen.

5. Inred hyllorna

 

Genom att utnyttja dina hyllplan kan du inreda både kvadratsmart och snyggt. Just nu är det trendigt att få in grönska bland övrig inredning. En växt eller två gör mycket för helheten. Hängande växter kan sträcka sig längst en hel sida utan att ta upp för mycket plats i själva hyllan.

6. Gröna detaljer

 

En succulent eller kaktus på vardagsrumsbordet tar inte upp allt för mycket plats, samtidigt som dem passar bra med andra dekorationer. Ställ en mindre kruka på en bok eller ett underlägg för att inte riskera att få fläckar på bordet.

Som student får du just nu 100 kr att handla för på Plantagen.
Ladda ner appen WeStudents för att använda erbjudandet.

Detta inlägg är i samarbete med Plantagen. Hitta fler studentrabatter genom att ladda ner WeStudents-appen!