Vi vet hur det är. Den 25:e är det sjukt kul att lägga studentpengarna på klistermärken till ovven, pizza och nya sneakers. Och sista veckan innan CSN lever du på levnadsminimum. Plötsligt tvingas fredagsmyset bytas ut mot räknudlar och importerat bubbelvatten. Inte lika roligt. Använd våra tips för att kunna leva ett studentliv på dina villkor – 365 dagar om året.

1. Gör en budget

Visst är det lockande att öppna upp Uber Eats eller Onlinepizza när matlagningsmotivationen dippar. Men det kan lätt leda till ångestladdade överraskningar senare i månaden när du plötsligt blir nekad i ICA-kassan på grund av ett ekande tomt konto. Genom att göra en budget får du bättre koll, och du undviker nudeldepression. Det kan till och med vara kul att göra budget! Gör det till en tävling där du försöker bli bättre hela tiden på att hålla dig inom ramarna. Och belöna dig på något sätt när du uppnår dina budgetmål!

Här hittar du ännu fler tips på hur du håller matbudgeten!

 

2. Matlådor, matlådor, matlådor

Du har hört det här förr, men det stämmer så bra. Matlådor är nyckeln till ett billigare och enklare studentliv. Sätt av några timmar på söndagen där du lagar mat inför veckan. Du sparar inte bara pengar, du sparar också tid. Inga mer långa restaurangköer på lunchen och inget mer drygt matlagande efter en lång eftermiddagsföreläsning. Gör dig själv en tjänst och laga matlådor!

 

3. Kurslitteraturen måste inte kosta skjortan

Böcker kan vara dyra. Riktigt svindyra. Det är inte jättekul att lägga halva budgeten på obligatoriska böcker som du förmodligen inte behåller livet ut, men det finns tips att hålla kostnaderna nere.

  • Låna dem GRATIS från biblioteket.
  • Köp begagnad kurslitteratur från till exempel campusbokhandeln.se.
  • Sälj vidare kurslitteraturen. Det finns en stor marknad för att sälja och köpa begagnad kurslitteratur, och man köper ju helst från människor man känner. Försök sälja vidare litteraturen du inte vill behålla till de nya rookiesarna. Man får inte vara dum.
  • Använd studentrabatter. Varför betala fullpris när du inte måste?

I Westudents-appen får du 5% studentrabatt hos Adlibris.

 

4. Sluta betala fullpris!

Vilken skräll att vi skulle tipsa om studentrabatter va? Tyvärr är det många studenter som missar att använda studentrabatter när man är ute på lunch, köper kläder eller skriver på prenumerationer för Adobe-program. Just nu har du till exempel 50% på Myrorna fram till årsskiftet. Utnyttja våra studentrabatter, och spendera de sparade pengarna på det som är viktigt för dig istället. 

Här hittar du alla våra grymma studentrabatter!

 

5. Det kommer ett liv efter studenten också

Mitt bland allt tentaplugg och beerpongturnerande så känns det kanske skumt att behöva tänka på att spara pengar? Men se det som att du investerar i dig själv – i framtiden. Det finns dessutom enkla system som gör att du kan börja spara redan idag. Kolla gärna in NOWO, och börja tänk på hur du kan investera i ett långsiktigt tänkande med ekonomisk frihet som högsta prioritet.

Som student får du just nu 100 kr att börja ditt pensionssparande med!
Använd rabattkoden student100 när du laddar ner NOWO-appen!