Blir du nervös och frustrerad när klasskompisarna springer mot närmsta sushistället när lunchen startar? Du är inte ensam. Att lära sig äta sushi är inte lätt, men det är värt att lära sig att älska den japanska fiskrätten. Därför har vi nu samlat våra bästa tips för att du ska få en bra start på ditt exotiska smakäventyr.

Livet börjar vid slutet av den berömda komfortzonen, och alla trivs vi med att göra som vi alltid gjort. Men hur utvecklas vi då? Hur ska vi uppleva nya, spännande äventyr om vi inte tänjer på gränserna? Se detta som starten på en fantastisk resa, där dina smaklökar är Hobbits som lämnar Fylke för första gången. Ta ringen så åker vi.

1. Gå på sushibuffé

Ska du äta sushi för första gången? Gör det på en buffé. Anledningen är för att risken finns att du inte gillar det. Oftast lär man sig älska sushi när man har ätit det 3-4 gånger. Fördelen med buffé är att om det inte vill sig så kan du hoppa över till den friterade kycklingen istället, och slippa gå hungrig.

2. Ät med en sushi-expert.

Hur stark är såsen? Ska jag doppa med fisken eller riset? Vad gör de där pinnarna här? Frågorna är lika många som fisksorterna när man ska lära sig äta sushi, så därför kan det kännas tryggt att gå med en erfaren sushi-älskare. Ett levande lexikon som kan rädda dig när du djupdyker med fenan först i såsförvirringen.

3. Du måste inte äta rå fisk.

Du kommer snabbt märka att många av sushirätterna på menyn består av rå fisk. Det kan vara lite tufft för oerfarna smaklökar, men som tur är finns det alternativ med tillagad fisk. Det mest populära alternativet är California Rolls (se bilden nedan).Sushi Yama, till exempel, innehåller de avokado, seafoodröra, gurka, rostad lök, chilimajonnäs. Det kan vara en bra ingång till sushi-världen innan du går in på råare alternativ som Nagiri eller Sashimi.

Alternativt kan du göra din helt egna sushi!