Linkedin har genomgått en stor förändring senaste åren. Det handlar inte längre om att bara söka jobb, utan det är även det bästa stället just nu för att bygga ditt professionella, personliga varumärke. Här hittar du numera en yngre, bredare målgrupp, algoritmer som ger dig bra spridning på dina inlägg och en grym sökfunktion. Och framför allt så är det på Linkedin arbetsgivare hänger. Genom att börja bygga ditt personliga Linkedin-varumärke redan under skoltiden, kommer du därför ha en gigantisk fördel när arbetssökandet närmar sig. Slipp framtidens CV-svettande och börja bygg redan idag. Så här gör du.

1. Våga dela med dig

Ett bra mål för dig som vill växa sitt varumärke, är att bli någon form av tankeledare på Linkedin inom ämnet du studerar. Skriv inlägg om vad du lär dig, ge tips på hur man kan applicera det du kan, och inspirera människor. Du behöver inte vara nummer 1 i världen på det du gör för att utbilda inom det. Gör det till en vana att publicera inlägg en eller flera gånger i veckan, och folk i din målgrupp kommer att börja lägga märke till dig, och ditt personliga varumärke växer. Och oroa dig inte ifall likesen inte kommer i början. Att bygga sitt varumärke tar tid, även på Linkedin.

2. Nätverka med rätt människor

På Linkedin är det inga konstigheter att lägga till folk du inte känner. Tänk så här. Hade du velat gå fram och prata med den här personen om ni hade varit på samma mingelevent? Då kan du lägga till personen på Linkedin. Se till att öppna konversationen med ett vänligt, kort meddelande bara. Om du lägger till en relevant person varje dag så har du minst 365 intressanta personer i ditt nätverk efter ett år. Använd sökfunktionen för att hitta rätt människor och börja connecta.

Funderar du på vilka som är din målgrupp? Börja med de som är ansvariga för rekryteringen på dina drömföretag. Tänk på vilka du helst vill ska se dig, och kan ta beslutet att gå vidare med dig.

3. En kommentar om dagen är bra för imagen

Se till att engagera dig i andras posts. Som vi nämnde ovan vill du ha personer i ditt flöde som är relevanta inom ditt yrke. Genom att kommentera och synas mycket på andras posts kommer du kunna visa upp din expertis, din personlighet, och det kommer att göra folk nyfikna på dig. Kommentera inte bara emojis eller ett ord, utan kommentera något som kan leda till diskussion. Huvudmålet här är att synas, ses som intressant, och skapa nyfikenhet. Eller ännu lättare, skriv en kommentar där du peppar och höjer någon! Gör det gärna till en vana att kommentera något på Linkedin varje dag.

Följ de här tipsen för att bygga ditt personliga varumärke på lång sikt, så att arbetsgivare får upp ögonen för dig i tid till din examen. Det kommer att gynna dig genom hela din karriär, eftersom ditt personliga varumärke kommer finnas med dig hela vägen. Det är läskigt i början, men det blir snabbt lättare. Du fixar det!

När det är dags att pitcha dig till drömföretaget är det viktigt att ha ett tilltalande CV. Här kan du läsa om hur du skriver det ultimata Cv:t.