I samband med Corona har tyvärr många blivit arbetslösa, tryggheten av att ha ett jobb att gå till försvann. Oavsett om det är ett heltidsarbete eller extraknäck vid sidan av studierna, kan kronorna man får in vara ganska avgörande för hur ens vardag kommer bli. Men så vaknade vi upp en dag och fick en pandemi rakt i ansiktet. Det kändes som att världen imploderade och många arbetsplatser var inte relevanta för samhället längre. Det är en tuff tid nu och därför har vi radat upp några handfasta tips på hur du tar dig igenom arbetslösheten!

1. GÖR DET BÄSTA AV DIN EKONOMI

När en arbetslöshet uppstår mitt i livet kan det vara bra att bara sakta ner, ta ett andetag och tänka till. Hur ser min ekonomi ut? Räcker mitt CSN? Har jag något sparkonto eller behöver jag göra några ändringar i min vardag? 

Streamingtjänster, abonnemang och lån

Enkla knep som att säga upp streamingtjänster, gymkortet och andra onödiga abonnemang kan spara dig flera hundra kronor i månaden! Många av oss har nog också fler streamingtjänster än vi vågar erkänna, men fråga dig själv om du verkligen behöver det. Gällande gymkortet är det kanske dags att testa någon ny träningsform, det finns ju en möjlighet att du är en naturbegåvning i långdistanslöpning! 

För dig med stora lån har många banker en stor förståelse för vad Corona gjort med människors privatekonomi, så ett samtal dit för att förhandla om amortering och ränta är inte en dum idé! Då kan du sänka din månadskostnad och ha pengar över till annat. 

Tänk matsmart

Du kan också tänka smart när du handlar mat, det finns nämligen mängder av billiga substitutvaror! Du kan även se om vissa frysvaror kostar mindre än färska varor. Köp gärna storpack också! Med storpack kan du göra storkok som du fryser in, det vinner du oftast på i längden när du alltid en matlåda till hands. Och till sist, ta din tid i affären att utforska prisskillnader! Om du tänker så här kommer dina köp vara mer genomtänkta och ditt småhandlande kommer kunna minska. Vilken lättnad!

2. REFLEKTERA MERA!

Inte i den mening att du ska övertänka och oroa dig för din arbetslöshet. Reflektera istället över vem du är och vad du egentligen vill göra. Finns det någon färdighet du alltid velat ha men inte hunnit öva på? Nu finns tid! Det finns även ett stort utbud distanskurser att scrolla igenom. Här har du chansen att bli riktigt bra på något, om det är självlärd i Photoshop eller en kvällskurs på distans spelar mindre roll. Det viktiga är att hitta något du känner engagemang för. När du sen söker nya jobb har du något nytt och spännande att lägga till på ditt CV!

Försök också hitta någon i din närhet som du vet är riktigt bra på något. Våga fråga hur personen blev så bra på sin sak och föreslå sen att hen kan vara din mentor för att hjälpa dig. Det kan öppna många nya dörrar!

3. SÖK JOBB AKTIVT

Att söka jobb kan kännas tidskrävande och svårt, men att ta tag i det kommer få dig att komma framåt och se vilka möjligheter som finns därute! Ett tips kan vara att bredda dina vyer. Kan du kanske tänka dig att jobba som konsult i uppdrag eller extra vid behov? Även om det inte är ett jobb du kommer vilja ha om fem år, kommer du bära med dig erfarenheten från det som du kan applicera på andra arbetsplatser. 

Sätt gärna upp konkreta delmål och välj exempelvis att tillbringa förmiddagen med att skriva på ditt CV och eftermiddagen att skicka det till arbetsgivare. Det är också värdefullt att läsa på om varje företag du skickar ansökan till och nämn i ditt CV varför du vill arbeta hos just dem. Det finns inget fel med lite smicker!

Hos Randstad kan du läsa mer om vad du ska tänka på som arbetslös och hitta en mängd med lediga jobb. Eller vill du blir expert på LinkedIn?

4. FIRA FRAMGÅNGARNA

På arbetsplatser förekommer ofta feedback i olika doser, om du åstadkommit något bra så har du (förhoppningsvis) fått höra det. Därför kan du nu prova att vara din egen chef. Har du lyckats laga storkok som räcker hela veckan, lyssnat på ett poddavsnitt om hur man vässar sitt CV eller till och med fått iväg en jobbansökan, ge dig själv en klapp på axeln och påminn dig själv om att du kommer ta dig starkare ur det här! 

Och kom ihåg! Inget är för evigt, det kommer klarna upp så småningom.