Elvar Jonsson har jobbat i snart 9 år som programledare på Kriminalvården i Malmö. Han driver behandlingsprogram för klienter på anstalt och i frivården, både individuellt och i grupp. 

– Att jobba med att minska återfall i brott ger väldigt mycket. Jag är stolt över mitt jobb.

Text: Anna Grabos Foto: Adam Wrafter

Han har en kandidatexamen i pedagogik, en i kriminologi och en masterexamen i samma ämne. På Kriminalvården har Elvar vidareutbildat sig till kvalificerad programledare och får därför driva de mest avancerade programmen där man skräddarsyr allt kring klienten.

– Det finns tre steg av utbildning för programledare; grundläggande, motivationsprogram, de mer manualstyrda programmen och slutligen en kvalificerad programledarutbildning. Man kan hela tiden utvecklas på det här jobbet och man uppmuntras till utbildning, berättar Elvar.

Det finns 16 olika behandlingsprogram

som alla klienter som har behov har möjlighet att gå. Bland annat finns det program för de som upplevt våld i nära relation, klienter som vill ta sig ur gäng och olika missbruksprogram. Elvar kör ungefär tre program samtidigt, med cirka sex klienter totalt, beroende på vilket behov som finns hos klienterna.

– Varje dag ser olika ut och jobbet är enormt omväxlande. Förutom att driva behandlingsprogrammen går en del av tiden går åt till att dels rekrytera klienter till programmen och dels motivera dem att fortsätta under hela programtiden, säger Elvar.

Ibland är det väldigt tufft,

berättar han, då han får höra fruktansvärda historier ur klienternas liv. Elvar menar att det har gjort honom ödmjuk och mycket tacksam för vad han har.

– Ingen av våra klienter föddes kriminell. Någonting har hänt i deras liv för att de skulle välja just den vägen. Att möta klienterna bakom brotten har definitivt gett mig mer empati och en större förståelse för andra människor, berättar han.

ELVAR JONSSON, 37 ÅR

Programledare

Utbildning: Fil. Kand. i pedagogik, fil. kand i kriminologi, masterexamen i kriminologi vid Stockholms universitet

– När jag började trodde jag det skulle vara som en amerikansk actionfilm på anstalterna, men det stämmer inte alls. Jag har jobbat med behandling av klienter på de högst säkerhetsklassade anstalterna i Sverige och alla jag träffat är människor, precis som du och jag.