Av: Mia Masnic

En unik erfarenhet

Utlandsstudier är en dröm för många och leder oftast till unika och värdefulla erfarenheter. I många branscher är det dessutom nästintill ett krav att man har någon form av utlandserfarenhet. Det finns mycket att ha i åtanke inför det stora steget, som trots allt blivit allt vanligare att genomföra. Vi träffade Blueberry World Wide och fick en del värdefulla tips.

Att studera utomlands har blivit allt vanligare. Så många som 30 000 studenter per år åker utomlands för att studera minst en termin. Och vem lockas inte av möjligheten att upptäcka ett nytt land, en ny kultur, träffa studenter från en rad olika nationaliteter, och att få lägga till utlandsstudier på sitt CV?

Svenska studenter har idag möjlighet att läsa utomlands både genom sitt universitet eller sin högskola – som har olika samarbeten med andra skolor, såsom utbytesprogrammet Erasmus – eller att åka på egen hand. Erasmusplatser är ofta mycket begränsade och det gäller därför att söka i god tid och i vissa fall ha tillräckligt med universitetspoäng för att kunna komma med i urvalet. Fördelen med program som dessa är att de erbjuder studenterna ett stipendium som hjälper till att finansiera studierna.

I andra fall kan kostnaderna för utlandsstudier bli relativt höga. Priserna skiljer sig från land till land och skola till skola, och kan vara allt från 25 000 till 150 000 per termin. Men trots det väljer alltså allt fler att studera i annat land, och kan tack vare CSN-lån finansiera studierna.

Blueberry World Wide förmedlar både språkstudier samt college- och universitetsstudier utomlands, och hjälper årligen cirka 2000 studenter att åka på utlandsstudier av något slag. Hit kan man även vända sig för gratis rådgivning om man funderar på att plugga utomlands. De populäraste länderna att åka till genom Blueberry är USA, Australien och England. Enligt Eva Axelsson Engström, ansvarig för Higher Education på företaget, finns det många karriärfördelar med att studera utomlands.

– Idag är det vanligt att många chefer läst en del eller sin utbildning utomlands, och det ses överlag som mycket positivt på CV:et. Den som studerar utomlands har utöver sina studier även lärt sig en helt ny kultur.

Det går att läsa allt från en termin till en hel utbildning utomlands.

– Många har också en kandidatexamen från ett universitet här hemma och har kanske jobbat i några år, och väljer då att ta en magisterexamen utomlands, berättar Eva.

Företagsekonomi eller business i någon form är bland det populäraste att studera. Men det finns också specifika utbildningar som exempelvis Bachelor of Security i Australien eller Diploma in Adventure Tourism på Nya Zeeland, som är eftertraktade. Det finns skolor inom områden som musik, film och design som är helt unika och omöjliga att hitta motsvarigheten till här hemma.

– Skolorna har ofta mycket bra rykte och många branschkontakter. Ett exempel är Istituto Europeo di Design i Italien, vars modevisningar besöks av både branschfolk och media.

Många studenter från dessa skolor lyckas ofta bra i branschen, berättar Malin Hägg, marknadsansvarig på Blueberry.

Hon har svårt att hitta några nackdelar med att studera utomlands.

– De flesta anser att det har varit mycket bra för deras CV och att de även byggt värdefulla kontakter under sin tid utomlands. Men stannar man kvar och studerar här hemma så skapar man ju sig också många kontakter, så det handlar nog mycket om vad man har för mål med sin utbildning och vad man vill uppnå.

Att det är vanligt att studenter stannar kvar i landet efter sina studier är kanske ett bra tecken på att det är lätt att trivas i andra länder. I exempelvis USA och Australien får man dessutom jobba kvar ett år efter vissa utbildningar, vilket lockar många.

Det är bra att tänka på att levnadsstandarden i andra länder kan skilja sig från det man är van vid, menar Malin.

– Vi har generellt en hög levnadsstandard här hemma och den behöver inte nödvändigtvis vara sämre i andra länder, men den är troligtvis annorlunda. Det är bra att vara förberedd på det och komma ihåg att vara öppen och flexibel. Att komma iväg för att studera utomlands är ett enklare steg än man tror, men väl på plats möts man av stora förändringar fler en kulturchock, och då gäller det att kunna vara anpassningsbar.

4 tips till dig som vill plugga utomlands.

Steven Engström är civilekonom och jobbar idag på Blueberry World Wide i Stockholm. Han läste sin utbildning på Linköpings Universitet och valde att även studera en termin utomlands, närmare bestämt på San Diego State University i USA. Han delar med sig av sina tips till dig som funderar på att plugga utomlands.

  1. Gör research

– Det är bra att läsa på om både landet och skolan man ska gå på, så att man vet vad man kan förvänta sig och är väl förberedd. Universitetet i San Diego var väldigt annorlunda från Linköpings Universitet. Exempelvis läser man flera kurser parallellt, har samma schema varje vecka och har även många fler prov under terminen, dock var proven enklare än de tentor vi hade hemma.

  1. Börja i god tid

– Allt som ska fixas innan kan kännas ganska rörigt. USA har dessutom en komplicerad visumprocess som kan ta lång tid. Administrationen har varit det svåra och där har det för min del underlättat att ta hjälp av en agent. Glöm inte heller att skaffa en försäkring.

  1. Fundera över boende

– Just i San Diego var det väldigt lätt att hitta boende, så jag löste det när jag väl var där. Beroende på var du ska åka kan det vara bra att ha lite is i magen och vänta med att hitta boende tills du är på plats. På så sätt ser du också precis vad det är du får.

  1. Gör det!

– Jag tycker verkligen att man ska ta chansen om man har möjlighet att studera utomlands. Jag fick se, lära mig och uppleva så mycket nytt under min termin i USA. Det är ett land som känns väldigt likt Sverige, men väl där förstod jag hur stora kulturskillnaderna faktiskt är. Att få bada och surfa nästan varje dag var inte heller helt fel. När jag började söka jobb efter mina studier insåg jag att många arbetsgivare var väldigt nyfikna på min utlandsstudier. Det har varit ett tacksamt samtalsämne på intervjuerna och har känts som en stor merit under mitt jobbsökande.