Coronapandemin har bevisat att det går att mötas mellan skärmar när det är nödvändigt, men också att det fysiska mötet är svårslaget. Här är några anledningar till att mötas IRL, när det är möjligt:

Text: Elin Liljero Eriksson

1. DU FÅR ETT MER ÄKTA MÖTE
Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Det mänskliga är därför en hårdvaluta idag, vilket i sin tur gör det fysiska mötet till en exklusivitet då det erbjuder det där unika som bara kan ske mellan oss människor när vi ses. Räkna med rosiga kinder, risk för grodor och kanske en och annan tår eller spontant skratt. Mänskligt, genuint och oerhört befriande!

2. DU FRIGÖR DITT MÅ BRA-HORMON
Vid ett fysiskt möte finns det en stor potential att få en dos av hormonet oxytocin. Det frigörs vid vänlig beröring mellan människor och resulterar i positiva effekter som välbehag, tillit och minskad stress. Ovärderliga nyckelspelare för vår tid, inte minst när det kommer till relationsskapande.

3. DU STÄRKER DIN EMPATI
Spontant samtal med någon på tåget, ett par meningar med grannen eller ett hej till kassörskan på Ica. De där små interaktionerna är utrotningshotade inte bara under pandemitider, utan också i tider då vi självscannar fredagsmyset, låter dödtid bli surftid och navigerar med Google maps istället för att fråga någon på gatan. Både när du träffar en god vän eller hejar på busschauffören tränar du din empati och förståelse för andra människor.

4. DU STRETCHAR DIN KONCENTRATIONSFÖRMÅGA
Att vårt digitala liv har gjort oss mer okoncentrerade och otåliga är ingen nyhet. Vi är vana vid att omedelbara upplevelser finns bara en knapptryckning bort och det triggar rastlösheten. I det fysiska mötet får hjärnan en paus och vi får öva på att fokusera på någon en längre tid än några sekunder. Bättre fokus i samtal leder till ökad närvaro i samtal, vilket i sin tur kan ge starkare relationer. Det är i samtalen vi formas till individer och lär oss att förstå både omvärlden och oss själva.

5. DU FÅR MER FÖRTROENDE FÖR MÄNNISKOR
Att få använda hela kommunikationsregistret, såsom omedelbar respons i kroppsspråket och tonläget hos den du precis berättat något för, stärker inte bara närvaron i samtalet utan också tilliten mellan er. Har du dessutom på något sätt rört vid den du möter (självklart förutsatt att du och den velat det) har oxytocinet hjälpt dig att förstå att det här är en person att lita på.

6. DU UNDERHÅLLER DINA SPEGELNEURONER
Brukar du gäspa om din kollega gör det eller fnissa när ett kompisgäng på bussen skrattar utan att du har någon aning om vad som är så roligt? Det är de så kallade spegelneuronerna som agerar för att vi ska kunna förstå känslor, avsikter och beteenden hos varandra. Denna typ av empati är inbyggd i oss och gör att vi kan knyta an till andra människor. Så råkar du härma någon du möter IRL – skäms inte, du tränar bara medkänsla!

7. DU BLIR NÖJD
Till skillnad från att interagera via sociala medier, som frigör signalsubstansen dopamin, vilken har för avsikt att skapa förväntan och en törst att omedelbart vilja ha mer, gör hormonet oxytocin, som ofta frigörs när vi ses IRL, att vi känner oss trygga, lugna och tillfreds. Vi vill helt enkelt dröja kvar i det tillståndet. Ett tillstånd som är en exklusivitet i dag.