Funderar du på att jobba utomlands efter examen?
Att uppleva ett nytt land, en ny kultur och nya människor är på många sätt en berikande och spännande upplevelse. Supero tipsar om hur du kan gå tillväga när du söker arbete i utlandet.

Av: Ellen Mäkipiha

1

Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare för att komma i rätt riktning om du är osäker på vad du vill söka för typ av tjänster i utlandet. Ta reda fakta om hur det är att leva och arbeta i de länder som du har funderingar på att flytta till. Att kunna språket är förstås A och O, för att lättare etablera och anpassa sig i samhället i det aktuella landet, även om det finns branscher där man kan kvalificera sig med engelska.

2

Bearbeta ditt CV. Det kan skilja sig en del i vad de utländska arbetsgivarna tittar på i ett CV. Skapa därför ett internationellt CV som gör det lättare att förstå vilka språkkunskaper, vilken typ av utbildning, färdigheter och erfarenheter du har. Bland annat hemsidan Europass har färdiga mallar och information för vad som är viktigt att ha med. Här kan du läsa mer om hur du skriver ett bra CV.

3

Scanna av arbetsmarknaden. Det traditionella sättet att söka jobb är ett bra sådant, även på den internationella arbetsmarknaden. Nätverket Eures Sweden har över 30 olika länders platsbanker samlade, och även tillgång till rådgivning och vägledning av utbildade fackmän. Också flera av de större bemannings- och rekryteringsföretagen har i dag egna portaler för utlandsjobb. Har du tänkt stanna i Norden är dessa portaler ofta fyllda med jobb i våra grannländer. Att söka sig till internationella företag, där du startar din tjänst i Sverige, är också ett sätt att i framtiden få möjlighet att bli utlandsstationerad.

4

Volontärjobba. Att bli volontär kan även det vara ett givande sätt att få testa på att jobba utomlands. Det finns gott om seriösa organisationer att hitta i dag. Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor har projekt som går under EU-program att söka, också vägledning för dig som själv hittat en organisation att volontera för.

5

Nätverka. Att nätverka är såklart en nyckel till mycket, träffa människor och inspireras samtidigt som du skapar nya kontakter. De flesta högskolor och universitet har någon gång varje år arbetsmarknadsdagar eller internationella dagar, ett utmärkt tillfälle att träffa arbetsgivare och även andra som redan har praktiserat eller jobbat utomlands. Nätverket European Job Days anordnar exempelvis onlineseminarier, där arbetsgivare runt om i Europa får presentera sig och berätta om sina erfarenheter, och du själv får möjlighet att ställa frågor via datorn.

6

Rättigheter och skyldigheter. Glöm inte att ta reda på regler kring sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, bostad, förmåner och skatt. Listan kan göras lång och det är viktigt att tänka på vad som krävs i form av tillstånd, och vilka rättigheter samt skyldigheter du har i landet du tänkt vistas i. EU-medborgare som jobbar inom EU har exempelvis relativt få regler att förhålla sig, du har rätt att arbeta, både som anställd och egenföretagare utan arbetstillstånd. I länder utanför Europa krävs nästan alltid ett speciellt visum. Däremot kan ländernas regler för andra förmåner, försäkringar och ditt uppehälle skilja sig åt mycket, och speciellt viktigt blir det såklart om du så småningom tänkt bosätta dig permanent. På hemsidan Ditt Europa finns allt du behöver veta om rättigheter, skyldigheter och formaliteter för att verka utomlands. Ett tips är också att titta upp om det finns någon form av bidrag att få inför din utlandsvistelse. Skulle du t.ex. få den tilltänkta tjänsten finns ytterligare ersättning att söka för din vistelse.