Var ska man börja? Vad bör man skippa? Hur viktig är layouten?

Det finns en uppsjö av CV-mallar där ute och olika bud om vilket som ger drömjobbet. SUPERO samtalade med Elias Nordblad, digital specialist på Manpower Talent Center – på avdelningen dedikerad till bland annat just CV-granskning – om vilka som hamnar nederst i pappersbunten och vilka som tar dig till en intervju.

Text: Marianne Hulkko

”Citationstecken drar åt sig blickar”

1. DET VIKTIGASTE FÖRST

– Rekryterare tittar i första hand på ditt CV framför ditt personliga brev (PB) eftersom det är det snabbaste sättet att få svar på annonsen de lagt ut. Låt det du vill framhäva ta den första och största platsen.

2. HÅLL DET ÖVERSKÅDLIGT

Det spelar ingen roll hur väl du passar tjänsten om det inte framgår tydligt i ditt CV. En bra idé är att göra en checklista med vad som ska med och se till att layouten sedan blir luftig och lättläst. Det kan hända att du behöver skala av en del text. Nyckelregeln är helst en sida, max två.

3. ANPASSA UTEFTER ARBETSPLATS 

Det kanske vanligaste felet arbetssökande gör är att ständigt återanvända samma CV. Justera din text utefter arbetsplats precis som du gör med ditt PB. Är det några särskilda kvalitéer arbetsgivaren söker? Är din senaste arbetsplats meriterande, eller den dessförinnan desto mer? Undvik dock att lämna glapp i CV:t – komprimera istället erfarenheterna som är mindre relevanta för att ge utrymme åt dem som är viktiga för tjänsten. Värt att nämna är att kreativa jobb ofta uppskattar kreativa CV:n, här kan du eventuellt experimentera med andra format, t.ex. videor.

4. VAD MENAR DU?

Många använder för mycket fakta och för komplicerade ord för att försöka framstå som kompetenta. Tänk på att det ofta är HR-personer eller rekryterare som läser ditt CV och inte nödvändigtvis någon som känner till alla begreppen du använder. Håll det konkret.

5. SÖKOPTIMERA

LinkedIn är stort, skaffa det. Det digitala har ersatt papper liksom sociala plattformar har ersatt traditionella kanaler. Detta är bra för båda parter, då du kan tillägga ord som gör att rekryterare lättare hittar dig när de söker efter färdigheter och erfarenheter. Använd ord som relaterar till tjänsten och undvik förkortningar. Ett fiffigt bonustips är att skriva nyckelord längst ned i dokumentet och vitmarkera dem så att de inte syns och gör CV:t plottrigt. Du kan också lägga in klickbara länkar i pdf:er som hänvisar exempelvis till din hemsida.

6. BRYT AV

Liva upp ditt CV, våga sticka ut. Skriv citat av goda omdömen som du fått, citationstecken drar åt sig blickar. Eller lägg till bilder på projekt du utfört. Att bryta av en monoton text på ett snyggt sätt kan pocka på uppmärksamheten och få ditt CV att bli minnesvärt.

Om du har svårt att komma till intervju, kan det också vara en bra idé att bygga ditt personliga varumärke på Linkedin.