Camelonta är digitalbyrån med ambitionen att bli bäst. Supero har besökt dem på deras härliga kontor på Riddargatan i Stockholm för att ta reda på mer kring hur de arbetar för att nå sina mål.

Text: Charlotte Breyer & Sanfrid Bergman Foto: Rickard L. Eriksson

ATT BYGGA VARUMÄRKE, KÄNNEDOM OCH DRIVA FÖRSÄLJNING

När Supero träffar Alexandra Lindmark står hon vid köksbänken och gör i ordning en kopp te. Alexandra är digital marknadsspecialist på Camelonta. Alexandra berättar att det handlar om att bygga kunders varumärken, öka kännedom och försäljning genom att skapa innehåll och kreativa kampanjer som används i digitala kanaler som exempelvis sociala medier, webb eller Youtube.

– Generellt är digital marknadsföring väldigt brett eftersom det berör alla aktiviteter vi gör digitalt, förklarar Alexandra. Det bakomliggande arbetet innefattar allt från att ta fram strategier och planering till att skapa innehåll till olika sociala kanaler. Då kan det handla om att skapa filmer eller designa bilder, men också om att skriva texter och optimera annonsflöden.

Vi börjar gå tillbaka mot det vackra rummet som en gång tjänat som gymnastiksal när jag frågar henne vad som är så speciellt med just digital marknadsföring.

– Digital marknadsföring är väldigt levande. Vi kan vara väldigt exakta i vår målgruppsanalys och också rikta kampanjer väldigt snävt, men också väldigt brett. Man ges möjligheten att jobba datadrivet på ett helt annat sätt än traditionell marknadsföring.

Jag inser snabbt att jag inte riktigt vet vad datadrivet innebär när Alexandra förklarar att det handlar om att agera på fakta och statistik. Hon beskriver engagerat att genom digital marknadsföring kan man se all statistik i realtid, vilket gör att man också kan se exakt vad som fungerar och vad som inte fungerar.

– Genom att hela tiden följa upp, mäta och analysera resultatet av den digitala kommunikationen, oavsett om det gäller organiskt innehåll (ej sponsrat red. anm.) eller annonser, kan vi hela tiden justera och optimera kampanjerna för att öka resultaten. Det är häftigt!

FAMILJÄR STÄMNING OCH KREATIV MILJÖ

Vi går förbi en manlig medarbetare som undrar när en specifik workshop är inplanerad, samtidigt som jag frågar varför Camelonta är en så bra plats att utvecklas på inom Alexandras område. Hon menar att hon utvecklar breda kunskaper inom digital marknadsföring och samtidig ges möjligheten att fördjupa sig i nischade intressen.

– I grunden är alla i marknadsteamet generalister och ska därför ha övergripande kunskaper inom alla delar av digital marknadsföring. Sedan får vi fördjupa oss inom olika områden, i mitt fall handlar det om filmskapande.

Alexandra skiner upp när hon börjar prata om filmskapande. Att någonting får börja med en idé, där möjligheterna är oändliga och där specialeffekter är någonting hon vill lära sig mer om.

Vad gäller utveckling så lägger Camelonta även en generös budget på “continuous learning”. Det kan handla om att fördjupa sina kunskaper via kurser eller konferenser för att ständigt hålla sig uppdaterad. Ett annat exempel är deras “Experience-luncher” där alla kompetenser som fokuserar på användarupplevelser samlas och diskuterar nya rön, metoder och tankar.

Alexandra sätter sig ner på sin plats samtidigt som hon förklarar att gemenskapen och den familjära stämningen är det bästa med hennes jobb. Att kollegorna på kontoret klickar så otroligt bra och ofta hänger på en AW efter jobbet är viktigt för henne – både professionellt och privat. Att hon tillåts vara kreativ menar hon är en nyckelfaktor till varför hon trivs så bra.

– I mitt arbete får jag känna en kreativ frihet och får även komma med många idéer själv. De varierande uppgifterna som lämnar utrymme för mycket eget ansvar är också ett stort plus. Även om Camelonta har funnits sedan 2001 så är digital marknadsföring och UX förhållandevis nya områden för byrån. Det gör att vi kan vara med och forma arbetsområdena och har stora möjligheter att göra skillnad.