Att vara nervös inför en arbetsintervju är helt normalt. Det är nytt och du vill göra ett bra första intryck, men du kan vara lugn. Genom dessa 7 tips kan du ta del av hur du på bästa sätt förbereder dig inför en arbetsintervju.

Text: Elin Frisk

1. Gör research om företaget
Sök upp företaget innan och leta information. Företag gillar om du har kunskap om dem, det gör att du verkar intresserad och engagerad.

2. Öva på vanliga intervjufrågor
Tänk på frågor som du tror kan komma upp under intervjun. Du kan söka på google efter de vanligaste frågorna. Öva dessa hemma för dig själv eller tillsammans med en närstående.

3. Tänk ut frågor
Under en arbetsintervju är det inte enbart arbetsgivaren som får ställa frågor. Förbered därför frågor som du själv kan ställa till företaget. Det gör att du verkar intresserad i företaget och tjänsten.

4. Klä dig rätt
Vad är det för företag du ska bli intervjuad för? Klär de sig på ett visst sätt? Dra nytta av detta för att veta hur du själv ska klä dig.

5. Detta bör du göra och undvika
Kom ihåg att inte komma sent och att du i god tid plockat ihop det du behöver ha med dig: cv, personligt brev, penna, block, betyg. Var hellre ärlig och ljug inte. Prata inte illa om dina tidigare arbetsgivare.

6. Tänk på ditt kroppsspråk
Kroppsspråket säger mycket om dina känslor och vad för typ av person du är. Du kan göra mycket bara genom att medvetet tänka på ditt kroppsråk. Tänk på att ha en bra hållning, ha ögonkontakt, lyssna tydligt på frågorna och prata långsamt. Var inte rädd för att pausa och fundera en stund på frågan innan du svarar. Detta gör dig inte bara mer lugnare, det gör också att du utåt uppfattas som mer självsäker.

7. Följ upp intervjun
Efter intervjun är det bra om du inom 24h skickar ett kort mail där du tackar för intervjun.

8. Reflektera över intervjun
Gick intervjun dåligt? Kanske glömde du något viktigt eller pratade alldeles för fort. Ingen fara, se det som en lärdom. Reflektera över vad som gick bra eller mindre bra under intervjun. Dra nytta av dessa erfarenheter så kan det bara bli bättre på nästa intervju! 

Genom att följa dessa tips lider det mindre risk att du stöter på otrevliga överraskningar och kanske dämpar det till och med din nervositet något. Lycka till och glöm inte att andas!

Har du inte fått arbetsintervjun till ditt drömjobb ännu? Du kan även läsa om mer tips på hur du skriver ett personligt brev och cv.
Vill du läsa om det personliga brevet som säljer? – Klicka här!
Vill du läsa om hur du skriver ett CV? – Klicka här!