Text: Susanna Perämäki

Är du en driven person som alltid gör ditt bästa? Hamnar du ofta i olika ledarroller på arbetsplatser och privat? Har du dessutom en fantastisk affärsidé som du tror på? Då kanske du bör driva ditt egna företag.

Att våga ta klivet ut och göra sak av sin dröm kan vara både läskigt, härligt och otroligt befriande. De första tre åren kommer du att andas ditt företag Var beredd på att familj, vänner och fika med polarna kommer att prioriteras långt ner på att-göra-listan. För ska du driva en verksamhet behöver du gå in med mod, ett stort engagemang och all din tid.

FAMILJ
Har du en sambo, make/maka eller barn? Kanske rentav villa, Volvo och vovve? Då är det allra viktigaste att prata ihop er hemma innan en av er, eller båda, satsar på din idé. Fungerar allt på hemmaplan, att ni stöttar varandra och är på väg mot samma mål, ökar chanserna markant för att lyckas. När båda är medvetna om de ekonomiska och tidsmässiga aspekterna, kan ni tillsammans vara starka i den nya och spännande framtid som väntar.

 3 GYLLENE REGLER
Vi har talat med Peter Paunovic, försäljningsguru, som berättar om de tre gyllene regler som ökar chansen att du ska lyckas. För du kan ha världens bästa produkt, men kan du inte sälja den blir det svårt att få verksamheten att fungera. Vill du veta mer om just försäljning, har han skrivit boken Bestseller, som är full med bra tips.

Vad? -Testa produkten och din presentation på dina närmaste vänner. Det får inte vara för svårt eller komplicerat, utan väldigt enkelt. Ta reda på vad du säljer.

Vem? – Det här är väldigt viktigt. Vem ska du sälja din produkt/tjänst till?

Hur? – Hur ska du sälja detta? Besök, telefon, dagligvaruhandeln eller något annat?

VERKSAMT.SE
Det finns en bra sida på nätet där du kan få svar på många frågor kring en företagsstart. På www.verksamt.se finns blanketter och telefonnummer till flera av de myndigheter och bolag du kan tänkas behöva kontakta. De har även checklistor beroende på om du ska starta en enskild firma, aktiebolag, ekonomisk förening eller ett handelsbolag. De förklarar också skillnaderna mellan dessa olika bolagsformer. 

TIPS FÖR NY FÖRETAGARE
NyföretagarCentrum ger dig helt kostnadsfri rådgivning. Ta hjälp av dem – de är vana vid alla slags frågor och kan hjälpa dig med dina funderingar. Fråga allt du bara kan komma på, inga frågor är för dumma – det här handlar om dig och ditt framtida liv. NyföretagarCentrum träffar dagligen personer i startsfasen och är experter på området.

AFFÄRSPLAN
Det här är viktigt både för stora och små företag. En affärsplan är stommen i din verksamhet, där dina tankar och delmål finns nedskrivna, för att hjälpa dig att nå fram till ditt mål. Under din färd kan du bli ivrig eller förvirrad och hamna på villospår och det är just då det är bra  att ha din affärsplan att återgå till. Där kan du kontollera att du är på väg åt rätt håll och håller helt rätt kurs. En affärsplan är ett levande dokument som bör omarbetas efter en tid. Det finns mallar med frågeställningar att tillgå på nätet. Ta gärna hjälp av personer som har mer erfarenhet än dig. Våga be om hjälp!

EKONOMISKT?
Hur ska du klara dig rent ekonomiskt den första tiden? Man brukar säga att det tar 1–3 år att bygga upp ett nytt företag. Även om din idé eller produkt är fantastisk får du räkna med att det tar tid att bygga upp ett välfungerande koncept. Du kommer att gå på nitar, hitta nya lösningar på dina problem, göra om och göra rätt på många olika punkter. Du lär dig marknaden och kan dra ner på kostnader, förhandla i rätt lägen och se möjligheter som var svåra eller rent av omöjliga att se från start.

LÅN
Har du möjlighet att ta ett banklån? Det kan behövas en mindre eller större investering innan du kommer igång. Även Almi företagspartner finns och de har mikrolån som riktar sig till dem som har ett lite mindre kapitalbehov. Där kan man få låna upp till 250 000 kronor. Läs mer på www.almi.se och boka ett möte med en rådgivare för att få veta mera. De har lokala kontor i de flesta städer.

MENTOR
Har du någon i din närhet som kan fungera som din rådgivare kontinuerligt eller vid behov, om du kör fast? Här ska du tänka utifrån ditt företags allra bästa, lite med hjärtat, för så klart ska ni tycka om varandra och klicka, men allra mest med din hjärna. Vilken kompetens söker du? Det finns olika förmedlingar i olika städer, kolla med just NyföretagarCentrum, Arbetsförmedlingen och Science Park. Intervjua personen om tidigare erfarenheter, ambitioner och hur mycket tid hen kan tänkas lägga.

HAR DU EN BUSINESS EXIT STRATEGY?
Den bästa tiden i ditt företagande för att göra en exit-strategi är när du startar eller nyss har startat din verksamhet. För en dag kommer dagen då du slutar av ålder eller av helt andra skäl. Här är tips på en riktigt bra artikel på engelska om frågan: www.menzies.co.uk/en/news/

Lev din dröm idag, våga kasta dig ut på okänt vatten!

Det värsta som kan hända? Att du misslyckas. Vilket är helt okej, då dammar du av dig och lär dig av dina erfarenheter. Och har du entreprenörsblodet i dig, så kan du förmodligen inte låta bli att göra det igen… Det bästa som kan hända? Att du lyckas! 

Ta steget idag!