Att hitta fokus och bibehålla det under studiesessionen är en utmaning vi alla ställts inför en gång eller en annan. Här är några tips som kan hjälpa.

Vi alla har varit där: Vi börjar plugga för att sedan drifta iväg i en oas av tankar förutom de som är relaterade till själva pluggandet. Att hitta fokus inför sina studiesessioner är en utmaning, men det finns en hel del bra tips som kan hjälpa. Här är fem av dem.

1) HITTA ETT STÄLLE DÄR DU KAN PLUGGA UTAN DISTRAKTIONER

Eller åtminstone ett ställe där distraktionsmomenten är så få som möjligt. Distraktionsmoment som ett meddelande på Facebook kan tyckas vara ett kort avbrott, men det tar trots det sin beskärda tid att hitta sitt fokus igen. Stäng av ljud och notifikationer på telefonen, ha inte Facebook uppe om du pluggar vid datorn och sitt gärna på en plats som känns dedikerad för studerandet (sitt vid ett skrivbord snarare än i en soffa).

2) FÖRBERED ALLT INNAN

Se till att du har allt du behöver för att kunna sitta ostört ett tag. Istället för att springa fram och tillbaka mellan skrivbordet och vattenkranen, bokhyllan och var än du förvarar dina pennor, kan du ta med alla de sakerna när du sätter dig ner.

3) TA REGELBUNDNA PAUSER

Hur ofta man behöver ta en paus är individuellt, men ingen orkar plugga hela dagen i ett svep. Istället för att ta småpauser nu och då, planera in några regelbundna sådana. Plugga till exempel två timmar, ta 15 minuters paus, plugga två timmar till, ta lunch, plugga två timmar, ta 15 minuter och så vidare.

4) REFLEKTERA ÖVER VARFÖR DU TAPPAR FOKUS

Det finns ett oändligt antal anledningar till varför man tappar eller har svårt att hitta fokus. Kanske är man omotiverad, rastlös eller överväldigad över allt som måste göras. Försöka pinpointa vad problemet är för dig och fundera sedan över hur du ska lösa det. Till exempel:

Om du är rastlös: Ta en promenad eller åk på gymmet innan du börjar plugga eller under lunchen. Inget motverkar rastlöshet och främjar fokus som frisk luft och/eller ett träningspass.

Om du känner dig överväldigad: Fokusera endast på det du ska göra under en kortare tidsperiod. Om det känns oändligt mycket med kursen, tänk då istället på vad du kan göra den dagen, den förmiddagen eller de kommande två timmarna. Dirigera all fokus på det och sedan förflyttar du fokus när det är klart.

5) PÅMINN DIG SJÄLV OM VARFÖR DU PLUGGAR

Visst, det låter kanske som en klyscha, men det är sant. Det bästa sättet att kunna plugga – eller göra vad som helst som man tycker är tråkigt egentligen – är att påminna sig själv om belöningen som väntar efter. Oavsett vad du började plugga för så hjälper det att påminna sig själv om det varje gång innan man börjar.